10 декември 2017- Нюз Фронт.

На територията на северната афганистанска провинция  Джаузджан на границата с Туркменистан действат тайни центрове за обучение на бойци на » Ислямска държава», в които се обучават около 300 младежи, съобщи изданието Pajhwok, позовавайки се на информация от местните власти.

 

 

Изпълняващия длъжността началник на административния отдел в района Дарзаб Баз Мохаммад Давар (Baz Mohammad Dawar) съобщи, че ИДИЛ са организирали голяма среща в село Могул, на която са присъствали предимно младежи от неблагополучни семейства на възраст до 20 години.

Изяснено е, че целта на срещата е внедряване на радикални идеи и вербовка на нови млади бойци, които да станат част от редиците на » Ислямска държава».

Според данни на разузнаването, за встъпване в редовете на ИДИЛ, на младежите е обещавано получаването на крупни суми от порядъка на 30-40 хиляди афгани, или средно около 500 евро.

Халима Садаф (Mohammad Salim), член на провинциалният съвет потвърди, че числото на подрастващите, които са се присъединили към ИДИЛ е значително нарастнало и местните жители са изключително обезпокоени.

Садаф разясни още, че хората живеещи в селските райони на Афганистан са най-податливи на въздействие, особено сред младото поколение, и тенденцията създава истинска заплаха за разпространение на тероризма чрез създаване на нови бойци.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;