Видни представители на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел вчера отхвърлиха идеята за «Съединени европейски щати», предложена от социалдемократите, с които се надяват да съставят управляваща коалиция, предаде Ройтерс.
Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц заяви тази седмица, че партията, която отбеляза най-лошия си изборен резултат през септември, ще спечели подкрепа само чрез лансиране на ясна визия за Европа, и призова за създаване на Съединени европейски щати до 2025 г.
Разговорите за запазване на коалицията между консерватори и социалдемократи, която управлява Германия от 2013 г., ще започнат в сряда, но между двете партии има разногласие по темата за Европа, която вероятно ще играе ключова роля в дискусията, отбелязва Ройтерс.
Проучване на Емнид за в.»Билд» установи, че по-малко от една трета от германците (30 процента) подкрепят идеята на Шулц, докато почти половината (48 процента) я отхвърлят.
Лидерът на парламентарната група на ХДС в Бундестага Фолкер Каудер заяви за «Тагесшпигел», че да се укрепва Европа е необходимо, но също толкова важно е да се признае, че «в момента хората копнеят за сигурността, която вярват, че могат да намерят само в националните държави».
Началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер заяви пред «Райнише пост», че предложението на Шулц го е изненадало. Според него сега би било по-добре политиците да се заемат с конкретни проблеми в Европа, като безработица, защита на външните граници и координиране на икономическа политика. «Дискусията дали Европа да бъде федерална държава, конфедерация или съединени щати е за учените и журналистите, не за германската външна политика», каза той.
Маркус Зьодер от ХСС също отхвърли идеята, като заяви за «Велт ам зонтаг», че партията му не иска Гремания да стане «административна единица» на Европейската комисия в «Европейска свръхдържава».
Социалдемократическата партия обаче защити идеята. По думите на външния министър Зигмар Габриел по радио «Дойчландфунк», тя би гарантирала, че гласът на Европа ще се чува на световната сцена, където нараства влиянието на Азия, Латинска Америка и Африка.
Социалдемократите настояват, че изходът от преговорите с консерваторите далеч не е предизвестен, но Шулц каза вчера, че ако имат шанс да предотвратят бедността на старите хора, да подобрят грижите за децата и осигурят достъпни жилища, те не бива да пропускат възможността. Другите опции са правителство на малцинството на Меркел или нови избори. СПД не изключва нито една от тези възможности и новоизбраният генерален секретар Ларс Клингбайл заяви пред «Билд», че незабавно започва подготовка за евентуална предизборна кампания.
По думите на Каудер консерваторите ще влязат в преговорите готови за компромис, но партията има някои «абсолютно ключови искания», като таван за миграцията и отмяна на правото за събиране на семействата за някои кандидати за убежище, БТА

Тагове: ; ;