Французи и алжирци, някои пристигнали от Сирия, се вливат в редиците на групировката «Ислямска държава» в Северен Афганистан, където джихадистите са установили нови бази, съобщи Франс прес, като се позовава на очевидци и представители на местните власти.
«Според нашите информации известен брой френски граждани и алжирци са пристигнали преди 15-20 дни /в средата на ноември/ в окръг Дарзаб», в югозападната част на провинция Джаузджан, заяви губернаторът Бааз Мохамад Дауар. Групата била придружавана от няколко жени и се придвижвала с преводач от Таджикистан. Четирима от тези чужденци, сред които две жени, говорят френски и арабски, уточни губернаторът. В групата има още седем-осем алжирски бойци, които говорят само арабски, а също и чеченци, узбеки и таджики. Сред алжирците в Дарзаб някои вече са пребивавали в Сирия и Ирак, добави губернаторът.
Провинция Джаузджан, граничеща с Узбекистан, е едно от местата в северната част на Афганистан, където се е установила «Ислямска държава», след като се появи през 2015 г. в Източен Афганистан, отбелязва агенцията.
Джихадистите са разположили лагера си на няколкостотин метра от село Били Мариам. В лагера има само чужденци, около 200 души, смесица от  араби, европейци, суданци и пакистанци.
Окръг Дарзаб е «95 процента в ръцете на «Ислямска държава», заявил местен жител. Той добавил, че много от хората в селото са избягали, най-вече тези, които работят за правителството.
«Ислямска държава» иска да направи от провинция Джаузджан, в която контролира десетина окръга, «логистичен център за приемане и обучение на чуждестранни бойци», заяви Кейтлин Форест от института за изследване на войната във Вашингтон. За джихадистката групировка, разгромена в Сирия и Ирак, Афганистан се превръща в «убежище», от което тя може да «планира атентати в Съединените щати», посочва Форест в своя статия, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;