Кеворк Мирзаян, доцент от отдела за «Политически науки» към финансовия университет към правителството на Руската федерация.

… Е, всички обвиняваха Русия. Сега, след признаването на Ерусалим като столица на Израел от Тръмп, вече знаем кой всъщност стоеше зад гърба му на изборите за президент.

Това е шега.

Сега сериозно — решението на американския лидер съживи целия регион и направи много щастливи доста хора не само в Израел. Редица играчи в Близкия изток вече използват ситуацията, за да укрепят позициите си.

Турция на Ердоган

Сред най-очевидните бенефициенти на така създалата се ситуацията около Ерусалим са Турция и лично нейният президент Реджеп Тайип Ердоган. Той ще извлече дивиденти както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план.

«Актуалните процеси около Ерусалим и признаването на града за столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп позволяват на Ердоган да обедини около себе си консервативните националистически слоеве в турското общество и да намали броя на поддръжниците на западния начин на развитие на Република Турция», — каза той.

Директорът на Центъра за източни изследвания, международни отношения и публична дипломация Владимир Аватков добави, че за турския лидер това е въпрос на собственото му оцеляване — въпреки масовите арести след опита за държавен преврат, остават значителен брой «западници» в страната.

Президентът Ердоган се опитва по всякакъв начин да докаже, че западната алтернатива не е приемлива за Турция, че за Велика Турция няма западна алтернатива.

Внушенията, които прави Ердоган, са, че на Запад може да вирее само Робска Турция, послушно изпълняваща заповедите на ЕС и САЩ.

Т.е. само Турция, отказала се от ислямската си идентичност.

Ситуацията около Ерусалим позволява на турския лидер да играе и върху ислямското самосъзнание на турските граждани, показвайки  степента на неуважение и презрение към мюсюлманите от страна на  Запада, към където така  нетърпеливо се е запътила  турската «пета колона».

Основните дивиденти обаче очакват Ердоган във външната политика.

Не е тайна, че Ердоган се позиционира като защитник на всички мюсюлмани.

«Никой няма право в интерес на личните си интереси да си играе съдбата на мюсюлманите, които са повече от един милиард», каза турският президент.

Е, сега той ще спечели тази си позиция.

В рамките на това залагане и монетизиране на имиджа си Ердоган събира в Истанбул среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество.

Естествено, че той не разчита на истинска солидарност от страна на арабските елити, това въобще не му е необходимо.

Ердоган използва срещата на организацията и собственият си статут на домакин, за да направи артистични и най-тежки антиизраелски изявления и заплахи. Със сигурност ще стигне до заплахата, че ще прекъсне на отношенията си с Израел.

Самият Тел Авив не цени отношенията си с турския президент.

Както каза израелският министър на образованието Нафтали Бенет, «по-добре е да имаме обединен Ерусалим, отколкото симпатията на Ердоган».

Израелското ръководство обаче разбира, че реториката на турския премиер с обещанията му за подкрепа на палестинците може сериозно да стимулира в тях желанието да започнат терор.

След това, героят на Арабската улица, Ердоган ще бъде в състояние да използва последствията от този терор — например, да се самопредложи на Израел и САЩ, като един вид посредник в уреждането на отношенията с палестинците.

Естествено, не безплатно.

Превод: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;