България държава ли е?Н е бих искал да прозвучат като диагноза за българите разсъжденията на Андрий Ваджра за днешните украйнци :

         „Не си струва да търсим сложни обяснения, тъй като е трудно да се види и разбере неизбежното в хаоса на вероятното. Може би българите просто се самоунищожават поради присъщи им особености на колективния ум, нравственост и менталност. Трябва да прибавим ум, знания, навици, талант и съвест. Няма никакъв заговор, конспирации и тайни врагове – България умира по естествен начин През всичките години на своето съвременно съществуване тя умира от родилни травми несъвместими със живота. Трябва да признаем, че проекта „България” е нежизнеспособен. Поради присъщи им интелектуални особености тяхния патриотизъм е на границата на идиотизма. И това е типична проявя на дадения феномен”(Андрей Ваджра – „км.ru” – 2.03.2014 г.).

В качеството си на несъстоятелна, старееща държава, в качеството си на незначителна и пропадаща държава, България сега се мъчи да продава последното, което й е останало – нейното геостратегическо положение заедно с новия й антикомунизъм и русофобия.

Българските новополитици се надяват, че тези стоки ще са достатъчни, за да им осигурят нормален живот в глобалния свят, без да се интересуват как ще преживява мнозинството българи. Тези новополитици се надяват на успех, защото са убедени, че тяхната политика напълно съвпада със западните цели към България.

Точно тук е тяхната огромна поведенческа грешка – те са незнаещи и тотално обсебени от своя исторически комплекс – тяхното пълно бездействие по време на Студената война, липсата на всякакви заслуги за победата на българската контрареволюция.

Те получиха всичко даром, защото са без история, без идеали, без герои и мъченици и без проект за историческа перспектива.

Техните фобии не са плод на осъзната вътрешна потребност, разсъдъчна дейност или научна убеденост.

Те са неуки, елементарни и жалки –от гледна точка на битието те просто са невменяеми.

Проф. Евгений Гиндев

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;