Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред привърженици на митинг във Флорида, че няма намерение да защитава от Русия страните от НАТО, които «не плащат» са своето присъствие в алианса.

 

Президент США Дональд Трамп. Архивное фото

Според думите на Тръмп, той е заявил това в прав текст по време на визитата си в НАТО тази година, че страните от алианса «трябва да плащат».

В противен случай, според него, те няма какво да правят в организацията.

«Аз им намекнах, че ако не платите, то няма да сте в НАТО. И за това бях подложен на критика в пресата, те заявиха, че Доналд Тръмп е груб с нашите съюзници. Но точно те са груби с нас, ако не плащат! Например, имаме една страна, която не плаща, след това тази страна започва да играе с някого — например с Русия. Страната не плаща, става все по-агресивна, така ние се оказваме в Трета световна война за някаква си страна, която дори и не плаща», заяви Тръмп.

Президентът на САЩ също описа своя разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, от която той поискал повишаване на вноската в НАТО.

Президент США Дональд Трамп. Архивное фото
«Та ние ги защитаваме, ние имаме 40 хиляди войници в Германия, никой не знае това! Аз й казвам: «Дайте ни малко».
Тя отговаря: «Доналд, германският народ не харесва това». Аз й казвам: «Знаеш ли какво? Пък на американския народ вашето не му харесва», сподели Тръмп.
САЩ влага основната част от бюджета на НАТО. Тръмп нееднократно критикува алианса и настоява съюзниците да плащат повече за своята сигурност.
Преди избирането си за президент Доналд Тръмп наричаше НАТО «остаряла» организация, а след победа се отказа от тези си твърдения.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;