Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е планирал «преврат» след като достояние на обществеността станало видеото, в което Доналд Тръмп по време на предизборната си кампания говори на «насилието над жените», пише Розина Сабур за The Daily Telegraph.

Във видеото Тръмп използва «сексуално агресивни изрази» за насилието над жените и казва, че «когато ти си звезда, те ще ти позволят да правиш това».

Публикуваното видео предизвикало разногласия сред ръководството на републиканците, част от които се отказали да подкрепят Тръмп, опасявайки се от поражение по време на изборите.

Съобщава се, че в този период Майк Пенс уж се бил опитал да спретне «преврат» срещу своя колега и предложил на председателя на националния комитет на републиканците Райнс Прибас да замени кандидатурата на Доналд Тръмп с неговата собствена.

Бидейки «дълбоко религиозен човек», Пенс заявил, че той е бил «извън кожата си» от коментарите на Тръмп, а жената на Пенс охарактеризирала Тръмп като «достоен за осъждане и мерзък човек» .

Съобщава се, че Прибъс е получил множество телефонни позвънявания от представителите на Републиканската партия и от нейните спонсори, които го призовали Тръмп да бъде заменен с Пенс

Юристите от комитета се опитали да намерят законов начин да се избавят от Тръмп, а няколко милиардери му предложили 800 милиона долара, за да се откаже доброволно от предизборната надпревара, пише авторът на материала.

Впоследствие Тръмп се извинил за своите изказвания.

На свой ред прессекретарят на Пенс Алис Фар опровергал съобщенията на журналистите по този въпрос, заявявайки, че такова нещо никога не е имало.

Прибъс отказал да коментира, резюмира авторът от The Daily Telegraph.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/12/05/vice-president-mike-pence-plotted-coup-run-president-condoleezza/

Тагове: ; ; ;