Бившият президент на Грузия и настоящ украински опозиционер Михаил Саакашвили, който преди дни успя да се измъкне драматично от полицейски арест благодарение на намесата на негови привърженици, отново бе арестуван. Това съобщи във «Фейсбук» вчера вечерта генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко, цитиран от световните агенции.
Специални части са задържали и отвели в ареста 49-годишния политик, бивш губернатор на Одеска област, който бе съюзник на президента Петро Порошенко, но впоследствие се обърна срещу него.
«Както бе обещано, силите за сигурност направиха всичко по силите си да избегнат крайно насилие и кръвопролитие», добави Луценко.
Повторното залавяне на Саакашвили бе извършено след няколко дни игра на котка и мишка с властите. Във вторник бившият грузински президент се покатери на покрив, докато бягаше от полицията, а след това негови привърженици влязоха в сблъсъци със силите за борба с безредици и измъкнаха Саакашвили от полицейския микробус, с който бе отведен от дома си.
Оттогава властите го издирват заради подкрепа за престъпна организация, наред с други обвинения, включително, че е получил пари от живеещия в изгнание в Русия бивш украински президент Виктор Янукович, за да организира държавен преврат. Ако бъде признат за виновен, го грози присъда до пет години затвор.
Бившият му съюзник Порошенко му помогна да отиде в Украйна през 2015 г. и да стане губернатор на Одеска област, но година и половина по-късно Саакашвили подаде оставка и обвини президента в корупция.
Докато Саакашвили бе извън страната преди няколко месеца, Порошенко му отне украинското гражданство. Саакашвили влезе след това нелегално в Украйна през септември, прекосявайки полско-украинската граница, където избухнаха сблъсъци между негови поддръжници и украинските власти,бта

Тагове: ;