Невероятна за 43-танната машина скорост от 70 км в час, отлична динамика, усилена комбинирана броня и съкрушителна огнева мощ — Министерството на отбраната на Русия до края на 2017 година изпраща за модернизация танковете Т-80БВ.

Това лято по време на изложбата  «Армия-2017» Министерството на отбраната и корпорация «Уралвагонзавод» подписаха дългосрочен договор за модернизирането на  Т-80БВ.

Буквално тези дни модернизираните Т-80БМ попълниха парка на Камчатското съединение на морската пехота на Тихоокеанския флот.

Машините веднага бяха предадени на подготвените екипажи и бяха изпратени в полигона Радигино.

Точността на попаденията по мишените бе контролирана чрез безпилотния самолет  «Орлан-10».
В момента  Русия има на разположение  3,2 хиляди танка T-80БВ.

Това са данни от доклада на Международния институт за стратегически изследвания. В експлоатация са само двеста, а останалите се съхраняват в складове.

Основният руски оператор на T-80 е Четвърта Коминтерновска дивизия.

Руският високоскоростен аеродинамичен резервоар на танка бе оценен и в чужбина. Той се изнася в няколко страни по света, включително Южна Корея, Република Кипър и Йемен.

Интересно е, че чрез доставките от «осемдесетте» заедно с БМП и БТР Москва погаси държавния дълг на бившия СССР към Южна Корея в средата на 90-те години на миналия век и началото на 2000-те години.

В края на октомври 2017 г. порталът Поан Нюс, позовавайки се на на депутата от парламента Ли Чонг Гол, съобщи, че Сеул все още не иска да премахва  руските танкове.

Причината е липсата на достойна алтернатива.

«Факт е, че танковете T-80У или бронираните BMP-3 автомобили са потвърдили изключителните си способности в битката, това е неоспорим факт», каза Ли Чон Гол.

Корейците многократно се оплакват, че имат трудности с ремонта на руските военни машини поради липсата на резервни части.

Освен това, Т-80 лошо се свързва с другата техника, която притежава Сеул.

Според главният конструктор по модернизация, ремонт и обслужване на специалната техника на завода «Омсктрансмаш» Андрей Сабаев, руското предприятие е готово да помогне на корейските си колеги с техническото обслужване на сложните елементи от техниката и дори да модернизира Т-80, но за това е нужна съответната заявка от Росборонэкспорт.

News Front

Тагове: ; ; ;