Болшинството сближавания между руските и американските самолети в небето над Сирия в района на долината на река Ефрат са свързани с опитите на авиацията на САЩ да попречат за ликвидирането на ИДИЛ, това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

От военното ведомство отговориха на изявленията на представителите на Пентагона в интервю за  New York Times за това, че ВКС на Русия уж допускат опасно сближаване с американските самолети в Сирия.

Както заяви представителят на Централното командване на ВС на САЩ Дамиен Пикард, руските самолети влизат «в нашето въздушно пространство на изток от река Ефрат».

Конашенков отбеляза, че болшинството сближавания в района на долината на Ефрат са свързани с опитите на американската авиация да създават проблеми при унищожаването на терористите.

Той даде за пример инцидента, случил се на 23 ноември.

Тогава американски изтребител  F-22 активно е възпрепятствал руска двойка щурмоваци  Су-25 да изпълнят бойната си задача по унищожаването на опорен пункт на ИДИЛ в предградието на Меядин.

«Самолетът F-22 изстрелваше топлинни капани и освободи спирачните щитове с постоянни маневри, имитиращи въздушна битка», заяви говорителят на министерството на отбраната.

По данни на Конашенков, след като се появил Су-35, американският самолет спрял опасните маневри и «побързал да напусне иракското въздушно пространство.»

«Трябва да се отбележи, че американската страна в този и в много други инциденти в Сирия не се натъкна на подобаващ отговор от страна на руското въздушно командване от авиобаза Хмеймим. Що се отнася до словесните заплахи по отношение на руските самолети, то на отделни представители на централното командване на ВС на САЩ ние препоръчваме да филтрират мислите си и да се съсредоточат върху унищожаването на ИДИЛ в Ирак, а не да провокират инциденти във въздуха», подчерта Конашенков.

Конешенков заяви също, че изявленията на представители на американската армия, че САЩ са собственик на част от въздушното пространство на Сирия, са повече от озадачаващи.

«За разлика от ВКС на Русия, авиацията на оглавяваната от САЩ «международна коалиция» действа в Сирия незаконно. Представителите на Пентагона следва да си спомнят, че Сирия е суверенна държава и член на ООН, затова никакво «свое небе» САЩ нямат тук, не са имали и няма и да имат», заключи той.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;