Външният министър на Германия Зигмар Габриел заяви, че страната му трябва да инвестира повече средства за «укрепване на собствените си сили, а също за единството и силите на ЕС».

«ЕС може да оцелее само, ако ясно определи своите интереси и преоцени своята власт», подчерта главата на външнополитическото ведомство на Германия, намеквайки за сложната политическа ситуация в света.

Светът наистина се променя бързо, признава изданието.

В политиката на САЩ се откриват «изолационистки мотиви».

Америка в лицето на своя нов лидер Тръмп се съмнява в платежността на алиансите, вижда в съюзниците си конкуренти и дори противници.

Трансатлантическото партньорство е поставено под заплаха, отбелязва авторът на статията.

В горещите точки в света, откъдето Америка се връща, възникват не проевропейски, а авторитарни режими.

Например, в Сирия, както и по целия Близък Изток, пише изданието.

Европа вече не участва в тези процеси. Авторът подкрепя предложението на Габриел за засилване на ЕС, а също за лансиране на интересите на Германия.

Но немският журналист се съмнява, че Европа ще се справи с тези задачи.

Според него, европейските граждани едва ли ще се съгласят с увеличаването на военните разходи. В материален и ментален план европейците не са готови да запълнят вакуума, останал след САЩ.

Те по-скоро ще предпочетат да икономисват. И дори ако успеят да «натрупат мускули», това може да бъде недостатъчно за регулирането на крупните конфликти.

За целта точно ще се нуждаят от помощта на американците.

За европейците светът е по-малко комфортен, в голяма степен това е свързано с това, че атлантическата общност изпитва криза на доверие и се разрушава.

Тези процеси на разрушаване се случват от двете страни на Атлантика.

Впрочем, Габриел твърди, че САЩ «ще останат с важен световен партньор» за Германия.

Това партньорство няма алтернатива, допълва Габриел.

То било жизнено необходимо за гарантиране на стабилността, сигурността и процъфтяването на Европа, а също на Германия.

Затова трябвало да се инвестира в това партньорство и да се проявява активност, независимо от цялото неразбиране и разочарование в отношенията с Белия дом.

«Поединично европейците няма да се справят с руския неоимпериализъм, — констатира авторът. — Санкционната стратегия също може да функционира само в рамките на общия американо-европейски проект».

«Този, който разруши тези отношения, силно ще съжалява за това», завършва журналистът в края на своя материал.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/warum-fordert-sigmar-gabriel-ein-staerkeres-europa-15327985.html?printPagedArticle=true#pageIndex_0

Тагове: ; ; ; ;