Башир Салех Башир, бивш съветник на убития през 2011 година либийски лидер Муамар Кадафи, разказа за причините и за организаторите на заговора срещу екс-главата на държавата.
Той отбеляза, че Кадафи е бил свален и убит вследствие не на революцията, а на планиран заговор.
«Това не беше революция. Това беше заговор срещу Кадафи и лидерите на много други страни. Внимателно планиран и изкусно реализиран план за свалянето на Кадафи и други президенти — в Египет, Тунис», сподели Башир.
Целта на заговора, според него, се е заключавала в това ислямът от религия да се превърна в културно явление.
«Ние се нуждаем от исляма, който подари на света Омар Хаям и други учени, които внесоха своя принос в развитието на европейската цивилизация», допълни Башир, който цитира думи на екс-президента на САЩ Ричард Никсън.
Съветникът предполага, че заговорът срещу Кадафи е бил организиран от Съединените Щати.
«САЩ считаха, че Кадафи по принцип е противник на западната култура и западния начин на живот, че той се стреми за разруши световния ред. И те му спретнаха заговор. А след това 40 държави в продължение на осем месеца водеха война срещу Либия», поясни той.
На 20 октомври 2011 година лидерът на Либия Муамар Кадахи бе убит от подкрепяните от НАТО въстаници.
След  неговата смърт страната фактически се разпадна на няколко територии, контролирани от различни групировки.

По-рано братовчедът на Муамар Кадафи Ахмед Кадафи ад-Дам разказа в интервю за RT за причините за нахлуването на западните държави в Либия.

Боевики на пикапе, недалеко от Триполи, Ливия

«На Запад считаха, че такова правителство ще затвори достъпа към африканските богатства, което беше в разрез с интересите на западните държави. Те видяха в лицето на Муамар Кадафи заплаха, защото той бе ръководител на това африканско обединение», — каза Кадафи ад-Дам.

«Пълната отговорност за случилото се в Либия трябва да понесат западните държави», — подчерта той.

Вид на город Триполи, Ливия. Архивное фото

«След като тези държави правят подобни изявления, то ние изискваме от тях да се извинят пред либийския народ за разрушаването на страната ни», — каза братовчедът на Кадафи.

Либийският лидер Муамар Кадафи бе убит на 20 октомври 2011 година от въстаниците, действащи с подкрепата на НАТО.

Избухналият тогава в Либия граждански конфликт фактически не е спирал и до днес, страната преживява тежка политическа и икономическа криза.

Всички блага, от които се ползваше либийският народ, вече не съществува

Петя Паликрушева

Тагове: ; ;