Едни казват, че това е само констатация на един исторически факт. Наистина, резиденцията на премиера и парламента на страната — Кнесета — отдавна вече се намират в Ерусалим. Та нали всяка държава има правото да счита за своя столица който си град поиска от своята територия.

Други твърдят, че това решение на Доналд Тръмп изкарва от равновесие и без това крехкия мир между религиозните и националните групи както в Израел, така и извън неговите предели. Втората група също е права.

Да се обърнем към историята.

В продължение на хилядолетия Ерусалим се счита за свещено място за трите групи религии — юдаизма, християнството и исляма.

След разгрома на града от римските легиони през 70-та година от нашата ера, Храмът на Соломон — единственият храм на юдеите — е разрушен, а самите евреи са разпръснати по целия свят, бягайки главно в Европа и в северна Африка.

В съвременния си вид Израел е създаден след Втората световна война, Светата Земя трябваше да бъде поделена между арабите, изповядващи исляма и християнство, и евреите.

Границата на Ерусалим е разположена по следния начин. На запад — еврейските квартали, на изток — територията на арабите.

Израелското ръководство, използвайки военни и дипломатически лостове, последователно завзема всички нови територии, изтласквайки раздробените араби или просто откупува земята им.

Най-често се използва силовият сценарий, както се и случва през 1967 година.

В резултат на Шестдневната война Израел взема контрола над Източен Ерусалим. И най-важното — над Стария град

Това е свещено за  милиарди хора място. Именно там се намира Храмът на Гроба Господен — мястото, обединяващо под един купол Голготата, където е бил разпнат Христос, пещерата, в която Той е бил погребан и възкръснал на третия ден и други християнски светини.

Именно на това място по време на Пасха минава Благодатния огън.

Също в Стария град се намират Стената на плача или Западната стена — всичко, което е останало от Храма на Соломон, разрушен от римляните само няколко десетилетия след евангелските събития.

Непосредствено до стената, на мястото, където някога е имало юдейски Храм, сега се намира джамията Ал Акса и Куполът на Скалата — изключително важни светини за ислямския свят.

И тук вече започва най-важното.

За да се възстанови Храмът на Соломон, главната светиня на юдейския свят, ръководството на Израел трябва да унищожи ислямската светиня.

Важно е да се разбира, че такъв род опити, макар и не на държавно ниво, вече са предприемани.

СМИ съобщават, че на 21 август 1969 година австралийският евреин Денис Майкъл Рохан е бил хванат в опит да запали джамията Ал Акса.

През април 1980 година Меир Кахан, който сложил взрив в един от ъглите на джамията, се опитал да я взриви.

На 8 април 1982 година той за пореден път сложил взрив около главния вход на джамията, но бил открит от служителите там и взрив нямало.

На 21 март 1983 година е потвърдено откриването на тунел, който позволявал тайно да се влезе в джамията.

На 14 януари 1986 година някои парламентаристи от Кнесета под охраната на войници поискали да нахлуят в джамията, а при нападението над Ал Акса на 8 декември 1990 година 30 палестинци били убити, около 800 са ранени.

 

И това съвсем не е пълният списък. Вероятно не си струва да припомняме, че, както в християнската, така и в мюсюлмаската религия темата за Края на света — разрушаването на джамията Ал Акса и възстановяването на Третия Храм на Соломон — означава възцаряването на антихриста, Краят на Света и Второто пришествие а Исус Христос.

Според една от версиите, подкрепена от авторитетни православни светци, например Иполит Римски и Йоан Дамаскин, тронът на антихриста се намира точно в Ерусалимския Храм.

(Даниил 11: 21-39). От писанията на Daniel ни е дадена някаква представа за този последен световен владетел. Той ще бъде от еврейски произход и практикуващ хомосексуалист. Исус ни казва, че този нечестив управител ще слезе върху Ерусалим, и че той ще заема еврейски храм в този град (Матей 24: 1-24). Това е описано подробно от апостол Павел в II Солунци 2: 1-12. От храма в Ерусалим, че Исус посети, когато той влезе в плът на земята е бил разрушен през 70-та година, ние знаем, че един от признаците на Антихриста ще бъде, че един нов еврейски храм отново ще се построи в Ерусалим.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;