Около 30 процента от луксозната лятна вила в град Созопол, която е собственост на Иво Прокопиев, са били запорирани от Окръжния съд в Бургас, предаде  «Труд». 

Повод за решението на магистратите е искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която при проверката срещу бизнесмена откри несъответствие от 14 милиона лева в неговите доходи и имотите, които притежава.

Комисията започна проверката заради обвинението, с което Прокопиев се сдоби – за продажбата на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“. По същото досъдебно производство обвинение вече получи бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, както и бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.

Конкретно Прокопиев е разследван за това, че в периода месец май – месец юни 2011 г., умишлено е улеснил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията на електроразпределеителното дружество

Припомняме следното:

2003 – 2005 година е период на възход за бизнеса на Иво Прокопиев. Фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ става посредник и консултант в редица приватизационни сделки: „Булброкърс“, заедно с „Морган Стенли“, съветва кабинета за приватизацията на „Булгартабак“. Консултант е при продажбата на ТЕЦ-овете „Русе“, „Варна“ и „Бобов дол“, както и в приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, продадени на ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН. В някои медии се твърди, че това се случва с подкрепата на Лидия Шулева, която е роднина на съдружника му Иван Ненков, и по това време е вицепремиер, но доказателства за тези твърдения липсват и те остават в сферата на спекулациите.

През 2003 г. „Булброкърс“ участва като мениджър или комениджьр при предлагането на дялове от: „Булгартабак“ – 12,8%, ДЗИ – 20%, „Проучване и добив на нефт и газ“. „Булброкърс“ в консорциум с гръцката ОББ и Национална банка на Гърция печели поръчката за т.нар. пул „Мечта“. В него са групирани най-добрите части от държавните предприятия, които да се пуснат на Българската фондова борса.

„Булброкърс“ консултира държавата при продажбата на остатъчния дял от 35% от акциите на БТК на борсата, а по-късно, през 2005-а, в Управителния съвет на БТК влиза и изпълнителният директор на „Булброкърс“ Иван Ненков. По поръчка на Министерство на транспорта

през декември 2000 г. „Булброкърс“ изготвя стратегия за приватизация на „Параходство български морски флот“ и „Българско речно плаване“ (БРП). През юни 2005 г., „Каолин“ печели конкурса за приватизация на 70% от БРП.

През 2006 г. бизнесът на Иво Прокопиев се отъждествява с „Алфа Финанс Холдинг“, дейността на който е в три основни направления: финансови услуги чрез „Булброкърс“, недвижими имоти чрез „Алфа дивелопмънтс“ и индустриални минерали чрез „Каолин“. По линия на „Алфа дивелопмънтс“ Прокопиев работи по общи проекти с Росен Плевнелиев, който по това време е представител на германската строителна компания „Линднер“, построила „Бизнес парк София“. Когато „Линднер“ продава бизнес парка на инвестиционния фонд „Грамърси имърджинг маркетс“ (Gramercy Emerging Markets Fund) за 180 милиона евро, управлението на бизнес парка е поверено на „Алфа дивелопмънтс“ на Иво Прокопиев, а негов управител става управителят на дружеството на Иво Прокопиев – Елица Панайотова.

През 2008 г. Алфа дивелопмънтс купува 75% от компанията „Лендмарк“, което включва 23 имота.

Също през 2008 г. Иво Прокопиев стартира нова телевизия – RE:TV.

За начинанието му помагат други двама от основателите на „Глобална България“ – директорът на Центъра за либерални стратегии Иман Кръстев и бившият прокурист на СИБанк Светослав Божилов. Основни функции в телевизията изпълняват бившият шеф на пресцентъра на СДС Асен Григоров, бившата шефка на новините на БНТ по времето на мандата на Лили Попова – Мирослава Нейнска, както и други журналис

През декември 2012 г. Алфа банк за малко да стане собственик на „Икономедиа“, която Иво Прокопиев е заложил срещу кредит. Точно в деня, в който Иво Прокопиев погасява изцяло дълга си към Алфа банк – 21 декември 2012 г., Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова предоставя на „Ам рисърч“ (дъщерно дружество на „Алфа финанс холдинг“) кредит в размер на 3 350 000 евро, което повдига съмнения, че дългът към „Алфа банк“ е платен с тези пари , но това твърдение е публично отхвърлено от акционерите в издателството, като се посочва, че те са единствените му кредитори.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;