8 декември 2017 -Нюз Фронт.

И докато терористите търпят поражения и скоро ще бъдат изметени от Сирия, САЩ заскучаха и пуснаха нова предколедна «забава» за мир. Поне така обясни намеренията си усмихнатият Доналд Тръмп, който в ролята на кръстник, неочаквано нарече Йересалим за столица на Израел. 

И в Рамала и Вителеем започнаха сблъсъци между палестинци и израелски военни и полиция, вече има няколко ранени, за сега ситуцията е минала без покойници. За сега уточняваме, и това не е проява на черен хумор.

Ако до сега не сте вниквали много в проблематиката на отношенията между Палестина и Израел, то Доналд Тръмп е решил да поправи това невежество в темата, и съвсем скоро във всички новини ще започнат да ви информират по въпроса.

 

И даже ще се заговори за нуждата от урегулиране, за демокрация, за мир…

и ще заприлича много на война..ефектът «уау»…

 

 

 

 

 

В Йерусалим ( обявената от Доналд Тръмп столица на Израел) вече са арестувани няколко палестинци.

Ситуацията продължава да се накалява, тъй като се очаква, че радикалните палестински организации от утре ще започнат да реализират въстание не само на думи, но и на дела.

 

 

 

 

Както и следваше да се очаква започнаха нападения на израелски и американски обекти в други страни. 

В Амстердам палестинец нападна еврейски ресторант. И това е само началото.

 

 

В четвъртък, 7 декември, преминаха протестни демонстрации в сектора Газа, в Хеврон, Йерусалим и други населени пунктове на Палестинската автономия. Палестински източници съобщават за стотици пострадали в резултат на сблъсъците с израелски военнослужещи и полиция.

 

 

Няколко стотици млади араби се събраха около Шхемските врати в Йерусалим. Събралите се започнаха да хвърлят камъни и бутилка с вода по израелските военни и полиция, скандирайки антиизраелски и антиамерикански лозунги.

И всичко това, благодарение на благите намерения на Доналд Тръмп.

 

Стълкновенията с израелските военни обхванаха и Шуафат. Силите за сигурност бяха принудени да приложат специални средства за да разгонят демонстрациите. По информация на палестински източници, с гумен куршум е ранено петгодишно дете.

 

На площада на Шаходите в Шхем се проведе митинг, на който губернаторът на града  города Акрам Раджуб подкрепи демонстрантите.

Информационна агенция  Safa съобщи, че той е направил призив да се защити Йерусалим, както палестинците са защотили Храмовата гора от опитите на Израел да установи свой суверенитет над джамията Ал-Акс.

Пак по информация на  Safa, в Хеврон военнослужещите са използвали гумени куршуми, шокови гранати и сълзотворен газ срещу арабите хвърлящи по тях камъни. Няколко участници в безредиците са се обърнали за медицинска помощ вследствие на отравяне със сълзотворен газ.

 

 

( Кръстникът на столици)

И всичко това, от един подпис на Тръмп. 

 

В Рамала участниците на марш-протеста осъдиха Египет и Саудитска Арабия, които според тях недостатъчно активно са отстоявали интересите на палестинския народ пред Белия дом. На митинга даже звучаха заявления, че декларацията на Тръмп по Йерусалим » е резултат» от заговора на американците с арабски чиновници.

Прес-службата на министерството на отбраната съобщи, че във връзка с безредиците, избухнали в района на КПП » Гилбоа» работата на контролно пропусквателния пункт е преустановена.

Недалеч от селцето Ал Бира араби палиха гуми, хвърляха камъни в преминаващите коли и затваряха пътища.

И всичко от един подпис на Тръмп…

 

В сектора Газа бойците на ФАТХ призваха » своите братя от Юдея и Самария» да окажат съпротивление на «окупационните войски», отбелязвайки че трябва да се набляга на въоръжена борба.

Прес-секретарят на «Ислямски джихад» в сектора Газа Дауд Шахад призова ООН в отговор на признаването на Йерусалим за столица на Израел от САЩ, да се отмени споразумението Осло и всички съглашения, които  регулираха до днес отношенията между Израел и Палестинската администрация.

Подписаната от Доналд Тръмп декларация по признаването на Йерусалим за столица на Израел, беше определена като най-безразсъдната инициатива по оценките на международната общност за първата година на президенсткия пост. Който го може го може.

Съветът за Сигурност на ООН е насрочил извънредно заседание по въпроса.

В четвъртък, 7 декември, ЦАХАЛ е приел решение за увеличиване на числеността на войските в няколко батальона в Юдея и Самария. Освен това, е увеличена числеността на полицията и граничарите в Йерусалим за петъчната молитва в Храмова гора.

Малко преди това, Доналд Тръмп обяви, че въпросната стъпка ( бел ред- предприета от него по признаването на Йерусалим за столица на Израел, трябва да способства за мирното разрешаване на конфликта между Израел и Палестина, над който работи САЩ.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;