Ситуацията се изостря: Унгария призова изпращане на постоянна комисия на ОССЕ в Закарпатието

8 декември 2017-Нюз Фронт.

 

Унгария призова ОССЕ да изпрати постоянна мисия на ОССЕ в Закарпатска област във връзка с растящото напрежение в региона.

Това заяви външния министър на Унгария Петер Сийярто в рамките на 24-тото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ във Виена.

 

 

Ситуацията се изостря: Унгария призова изпращане на постоянна комисия на ОССЕ в Закарпатието

 

 

» Унгария подкрепя Украйна в много сфери…ние финансираме много инфраструктурни и институционални проекти, именно затова приемането  на закона за образованието от Параламента на Украйна през септември тази година за нас се превърна в истинско разочарование.

Този закон отнема съществуващите права на лицата, принадлежащи към националните малцинства, що се касае до образование и обучението на роден език.

Той абсолютно противоречи на двустранните и многостранните обезателства на Украйна, включително обезателствата по ОССЕ»- каза унгарския външен министър, допълвайки, че в Украйна се наблюдават » националистически сантименти».

 

 

След заявленията за «дискриминационния» образователен закон, Сийярто премина към въпроса за напрегната ситуация в Закарпатска област.

 

« Дами и господа, ние сме обезпокоени от напрежението в Закарпатска област, където живеят 150 хиляди унгарци. Там протичаха антиунгарски демонстрации, към които се присъединиха жители от други региони на Украйнам, в хода на които бяха извършени надругателства над национални символи и звучаха антиунгарски лозунги.

В тази връзка, ние настояваме за постоянното присъствие на специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ в Закарпатска област»,- заяви външният министър на Украйна.

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...