8 декември 2017-Нюз Фронт.

Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че откриването на офис на НАТО в Кишинев, носи заплаха за сигурността на страната.

Церемонията по откриването ще се състои днес в столицата на страната Кишинев.

 

 

 

» Изразявам крайната си обезпокоеност, във връзка с откриването на Бюро за връзки на НАТО в Кишинев.

Прибързаността, с която действа правителството на Република Молдова, носи съществени рискове за общонационалната сигурност на Молдова», — написа в петък държавния глава на страната в «Twitter«.

 

По-рано Игор Додон нееднократно заявява несъгласието си страната му да участва във военни блокове, тъй като според Конституцията е записан неутралитет.

Той забрани на молдовските военнослужещи да участват в многонационалните учения на НАТО «Бърз тризъбец» в Украйна и отказа да утвърди министърът на отбраната Ввгений Стурзу, който е за сближаване с алианса.

 

Според проучвания на общественото мнение, по-голямата част от гражданите на Молдова е категорично против встъпването на страната в НАТО.

 

Призивите за увеличаване на сътрудничеството с алианса звучат най-често от управляващата проевропейска партия ( Демократична партия на Молдова).

Страната сътрудничи с алианса в рамките на подписания през 2006 година индивидуален план за партньорство, който беше обновен през 2010 година.

Планът предвижда разширено сътрудничество с алианса, в съответсвие с който, експертите от НАТО ще «консултират» молдовските военни.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;