8 декември 2017- Нюз Фронт.

Информационната война не е мит, тя е част от съвременната действителност.

Парламентът на Молдова прие закон, ограничаващ излъчването на руски информационно-аналитични програми.

Президентът на страната Игор Додон, заяви, че не възнамерява да подписва документът, «противоречащ на общоевропейските норми за свободата на словото». Молдовският лидер не пропусна да отбележи, че инициативата, очевидно е била приета » по настояване отвън.

 

 

 

Парламентът на Молдова утвърди на второто и окончателно четения на законопроектъ по изменение на Кодекса за телевизия и радио, който ограничава излъчването на информационно-аналитични предавания от Русия в републиката.

За инициативата са гласували 61 от 101 депутата. Законопроектът е подкрепен от депутати на проевропейски партии. Против са гласували представители на фракциите на Партията на социалистите и Партията на комунистите.

Както предаде изданието Sputnik.Молдова, законът е насочен срещу » борба с пропагандата и манипулациите извън граница, които могат да нанесат сериозна вреда на информационната сигурност на държавата и гражданите й».

 

» Настоящият закон влиза в сила в тридесетдневен срок от моментът на публикуването му на Официалният монитор на страната»,- се казва в текстта на документа.

 

На този портал се публикуват законите, постановленията и указите на президента.

Автори на инициативата са депутати от молдовската Демократична партия ( направо демократично си е написан законът).

По думите на депутатът-демократ Сергей Сърбу, ограниченията касаят само информационно-аналитичните програми, и законът «по никакъв начин няма да повлияе на ретранслирането на развлекателни и други програми на чуждестранни телевизии на територията на Молдова, които не са ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия».

 

 

Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че не възнамерява да подписва скандалният закон за изменение на Кодекса за радио и телевизия, предполагащ ограничаването на излъчване на информационно-аналитични предавания от Русия.

 

 

( Президентът на Молдова Игор Додон е против скандалният закон забраняващ руски предавания)

 

« Първо, аз няма да подпиша въпросният законопроект при никакви обстоятелства.

Второ, всякакви опити да се слага прът в колелата на постигнатото сътрудничество и диалог на ниво държавни глави между Русия и Молдова, които се правят многократно в течение на тази година от Демократичната партия и сателитите й, накрая завършват с пълно фиаско», -написа държавния глава на Молдова в профила си в Facebook ( нищо чудно да го блокират за 30 дни за постта, без право да публикува в групи и да коментира, често срещано явление напоследък).

 

 

 

» Законопроектът на Демократичната партия, който предвижда пълна забрана на излъчването на информационно-аналитични руски програми, не просто противоречи на общоевропейските норми за свободата на словото и изразяването, а също нарушава конституционното право на гражданите за достъп до информация, но и показва цялата безпомощност на правителството и парламентарното мнозинство пред народа.

 

Колкото повече временното проевропейско парламентарно мнозинство усилва антируската реторика и се опитва да развали отношенията с нашият стратегически партньор, толкова повече гражданите на Молдова виждат деструктивността от подобни действия и тяхната опасност, на първо място, за икономиката на страната, и като следствие, за живота на обикновените хора.

 

( 17 март 2017, Москва, Русия. Игор Додон на среща с Владимир Путин)

 

Малко вероятно е, че подобен род идеи, които са част от голям план за насаждане и разпалване на антируска истерия в страната- са изключително продукт на демократичната партия.

Очевидно е, че това се прави по настояване от вън, което се вписва в общата, глобална картина, нацелена срещу Русия.

 

 

 

Ако парламентарното мнозинство си мисли, че с тези си действия, ще може да убие желанието на над 65% от гражданите на Молдова да дружат с Руската Федерация, то дълбоко греши.

Нас ни свързват многовековни исторически, дружески връзки, общата Православна вяра, общи икономически интереси и съм уверен, много общи съвместни проекти в бъдеще.

 

Освен това, в сегашният век на информатизация, при постигнатото ниво на проникновение на интернета в нашата страна, подобни инициативи губят смисъл. Забраните няма да помогнат, хората ще гледат, това, което искат, а не онова, което им натрапват.

И обратния ефект- това, което забраняват, ще бъде търсено с още по-голям интерес.

Във връзка с гореизложеното заявявам:

Първо, аз няма да подпиша въпросният законопроект при никакви обстоятелства.

 

Второ, всякакви опити да се слага прът в колелата на постигнатото сътрудничество и диалог на ниво държавни глави между Русия и Молдова, които се правят многократно в течение на тази година от Демократичната партия и сателитите й, накрая завършват с пълно фиаско.

Трето, оценка на действиято на властите, в това число и въпросната инициатива, ще дават не чиновниците от високите етажи на кабинетите в Брюксел и Вашингтон, а обикновените граждани на Молдова на близките избори, когато тази власт ще отиде в историята.»

 

 

САЩ стават все по-отчаяни с насаждането на демокрация и издевателсват в определени държави, за да изпитат чувството си на власт. Те се главозаймават от усещането за власт, като от силно действащ наркотик и искат още и още…Искат цялата планета в ръцете си, искат да имат света. На всяка цена. Купувайки и продавайки всичко, жертвайки хиляди невинни, разпалвайки войни, и лъжейки нагло.

Внимание, под прицел са Балканите. Скоро, ако чуете по телевизията, как някой възпява голяма любов към САЩ и НАТО, да знаете, че тази пропаганда не идва просто така.

Идва като знак, да бъдем адекватни и бдителни, да бъдем мислещи и да не се успиваме от разни евроинтегриращи, нищо не значещи приказки, които имат за цел да ни откраднат идентичността, самосъзнанието, и самоуважението. И не забравяйте една нация значи народ, народът е най-голямата сила на държавата. Пионките винаги са отвявани от историята.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;