Най-голямата опозиционна партия в Полша — «Гражданска платформа», смята, че премиерът Беата Шидло не е взела самостоятелно решението да подаде оставка, а по волята на лидера на управляващата партия «Право и справедливост» Ярослав Качински, предаде ТАСС. Лидерът на «Гражданска платформа» Гжегож Схетина посочи, че подобни действия унижават вече бившия министър-председател.
На 24 ноември «Гражданска платформа» поиска оставка на правителството на Шидло заради Похода за независимост във Варшава, който бе съпроводен с расистки, антисемитски и ксенофобски лозунги. Опозицията смята, че отговорни за тази акция са властите. Вчера полският Сейм не подкрепи вота на недоверие към правителството, тъй като притежаващата мнозинство партия «Право и справедливост» блокира инициативата.
«Ние поискахме вот на недоверие, защото разпускането на правителството на Шидло бе необходимо. Но това, което сега направи Ярослав Качински, е унизително. Шидло не е взела самостоятелно решение, дори за самата себе си», написа Схетина в Туитър.
Снощи Беата Шидло подаде оставка, а управляващата партия издигна за премиерския пост кандидатурата на вицепремиера и министър на финансите Матеуш Моравецки, известен като доверено лице на Ярослав Качински. Гласуването на кандидатурата на Моравецки и кабинета му ще се състои в долната камара на парламента на 12 декември. Други промени в правителството не се предвиждат, БТА

Тагове: ; ; ;