Обвиненията, хвърлени по адрес на бившия съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп Майк Флин, показват, че близкият кръг на американския президент наистина си е сътрудничил с чужда държава — но не с тази, за която всички си мислят.

Сега можем със сигурност да кажем: екипът на Тръмп си е сътрудничил с Израел, пише The Nation.

Флин се призна за виновен за даването на лъжливи показания на ФБР за своите контакти с посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк.
Бившият съветник по национална сигурност се опита да саботира решението на президента Обама, благодарение на който Съветът за сигурност на ООН успя да осъди изграждането на израелски селища на окупираните територии.
 Както се изясни, Флин се е свързал с Кисляк, за да обсъди именно този въпрос.
Запознавайки се с доказателствата и документите, екипът на спецпрокурора Робърт Мюлер изясни, че премиерът на Израел Бинямин Ненатянху е помолил привържениците на Тръмп да убедят другите страни да помогнат на Тел Авив.
 Следователите разбрали, че Флин и зетят на Тръмп Джаред Кушнер са се занимавали точно с това.
Между другото те се обърнали към Русия, която също решила да осъди строителството.
«Първият известен контакт между членовете на предизборния екип на Тръмп и Русия след изборите се случил по повод интересите на друга държава — Израел.
Нещо повече, този контакт не довел до нищо!», подчертава списанието.
Следващият контакт на Флин с Кисляк се оказал по-продуктивен.
В края на декември Обама наложил на Русия нови санкции в отговор на предполагаемата намеса на страната в американските избори.
Флин призовал руския посланик да помоли Кремъл «да отговори на американските санкции само симетрично».
Съдейки по всичко, Русия постъпила точно така.
Според  The Nation, извън всяка зависимост от това кой какво мисли за тайния опит да се занижи нивото на напрежение в отношенията с ядрената държава, всичко посочва, че преходният екип на Тръмп се е опитал да тръгне против политиката на предишната администрация.
«Ние имаме доказателства, че членовете на предизборната кампания на Тръмп са влязли в сговор с Израел, за да се предотврати официалната позиция на правителството на САЩ в Съвета за сигурност на ООН. А тази новина значително се отличава от рашагейт», подчертава списанието.
Особено ярко тази разлика се прояви, когато израелско-американският медиен магнат Хаим Сабан благодари на Джеред Кушнер за негова роля за дейността му в полза на Израел.
«Тук няма нищо противопоказно. Но аз считам, че както гостите, така и аз можем да ви благодарим за това, много ви благодарим», казал по повода Сабан.
Според списанието, малко е вероятно Тръмп да бъде обвинен за връзките си с Израел, защото подобен курс хармонира с възгледите на тримата милионери, като Сабан или Шелдън Аделсън.
Следователно, американските СМИ едва ли ще информират за «израелгейт» така, както за «руското дело».
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thenation.com/article/the-trump-team-definitely-colluded-with-a-foreign-power-just-not-the-one-you-think/

Тагове: ; ; ; ;