По време на своята визита в завод в Нижни Новгород Владимир Путин докара целия свят до шок, пише  Les Echos в статия под името «Когато Кремъл се прави на жертва».
Там Путин направи едновременно две откровени съобщения: той заяви, че ще се кандидатира на предстоящите президентски избори и че Русия няма да бойкотира Олимпиадата в Южна Корея.
Тези изявления бяха съвсем внимателно подготвени и бяха показани по телевизията, отбелязва изданието.
«Русия ще върви само напред, в това движение напред никой и никога не е в състояние да я спре», според автора на статията, тези думи на Путин са се отнасяли както към политическите, така и към спортните новини.
Както пише журналистът от  Les Echos, вероятно не е случайно, че Кремъл е решил да издигне Путин на следващия ден след като МОК прие шокиращото решение за изключването на руския национален отбор от Олимпиадата.
В продължение на няколко седмици руските власти поддържаха тази новина на нивото на спекулациите, пише изданието.
Фактът, че тя придоби официален характер точно в този момент, когато страната се чувства унизена — това е ясен сигнал: който и както и да критикува Русия извън граница, тя ще продължи да върви по своя път.
Макар Русия да има време до 12 декември, за да реши ще заминат ли спортистите в Южна Корея под олимпийско знаме, Путин веднага заяви, че няма да има никакъв бойкот.
При това в СМИ, а и в политическите кръгове се чуват призиви към бойкот и обвинения, че решението на МОК е следствие от заговора на САЩ, които се опитват с всички сили да подронят авторитета на Путин преди изборите през 2018 година.
Впрочем, според оценката на експертите, изключването на руската делегация от състава на Игрите в Пхьончхан няма да окаже значително въздействие върху вътрешната политика на Русия.
Точно обратното, напрежението в отношенията между Русия и Запада само ще се засилят, защото Русия няма да остави това без отговор, завършва  Les Echos.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.lesechos.fr/monde/enjeux-internationaux/030990837355-on-en-parle-a-moscou-quand-le-kremlin-joue-les-victimes-2136311.php

Тагове: ; ; ; ;