Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че признаването на Ерусалим за столица на Израел от САЩ противоречи на здравия разум, предаде Ройтерс.
Той говори на пресконференция във Виена, където бе на годишната среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Лавров посочи също, че военните учения, провеждани съвместно от САЩ и Южна Корея, като че ли целят да провокират Северна Корея да прави повече ракетни изпитания, но добави, че Москва осъжда севернокорейските опити. Според него американската администрация е пропуснала възможността за намаляване на напрежението със Северна Корея, изпращайки смесени сигнали чрез руски посредници.
Версията на Лавров хвърля светлина върху американската политика относно ракетно-ядрената програма на Северна Корея, която е белязана от разногласия между президента Доналд Тръмп и държавния секретар Рекс Тилърсън, отбелязва ДПА. Според Лавров през септември Вашингтон казал на Москва, че не планира военни учения край Корейския полуостров до пролетта. Москва предала това послание на Пхенян, вярвайки, че САЩ са готови «да започнат да създават условия за някакъв диалог», ако и Северна Корея си кротува. След като Москва предала посланието обаче САЩ обявили две военни учения.
Северна Корея реагира с изстрелването на междуконтинентална балистична ракета преди няколко дни.
«САЩ действаха, като че ли нарочно искаха да провокират Пхенян, и успяха, подчерта Лавров. Сега може да се окаже по-трудно да се създадат условия за подновяване на диалога.»
Той свърза отношението на САЩ към Пхенян с това към Иран. Отхвърлянето от Тръмп на ядреното споразумение от 2015 г. с  Иран повдига «сериозни въпроси» дали евентуален резултат от диалога САЩ — Северна Корея може да бъде валиден за дълго, каза Лавров, цитиран от ДПА, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;