Публикуваме позицията на Съюза на комунистите в България и Движение «Че Гевара», които скочиха срещу плановете на КЕВР да оскъпят водата след Нова година, за което бе съобщено по-рано. Планираното увеличение е в рамките на 20 %. Според комунистите в страната, това е яркото лице на «либерализацията и капитализма» — както в този сектор, така и във всички други енергийни сектори в страната.

Ето и самата позиция на комунистите:

Във връзка с плановете на КЕВР за поредно поскъпване на питейната вода в 14 области на България от 1 януари Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ заявяват своя категоричен протест!

Непрекъснатото увеличение на цените на водата и на енергийните ресурси в страната отново разкриват непопулярната физиономия на „либерализацията“ в този сектор.

Зад всички фактори, които непрекъсното водят да влошаване на ситуацията, стоят плановете на монополните групировки за увеличаване на техните печалби и дялове на съответния пазар, а не нуждата на хората от евтина питейна вода и електроенергия.

Ето защо, през последните години, наблюдаваме намаляване на потреблението на вода и на електроенергия и увеличаване на разходите на хората за потреблението на тези „услуги“.

Днешното правителство и партиите в Народното събрание подкрепят тази унизяваща българския народ политика на Европейския съюз и прехвърлят цялата тежест за някакви предстоящи монополни „инвестиции“ върху обикновените български семейства.

Животът потвърждава, че в рамките на капиталистическия пазар не може да има справедливо водно и енергийно планиране за нуждите на хората.

Ние, Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“, настояваме за:

– пълно премахване на косвеното данъчно облагане на разходите за питейна вода и електроенергия, за разходите за горивата;

– намаляване на цените за консумираната питейна вода и електроенергия;

– пълно одържавяване на водния и енергийния сектор с реално изхвърляне на всички частни фирми и интереси от този сектор.

За пореден път обявяваме, че водното и енергийно планиране може и трябва да се реализира единствено в интерес на нуждите на българския народ, на българските граждани, по пътя на изграждане на реална социална държавна собственост в сферите на енергетиката и родното ни производство.

Съюз на комунистите в България

Движение «Че Гевара»