Ще има повторно преброяване на част от гласовете на президентските избори в Хондурас на 26 ноември, съобщи председателят на трибунала за изборите, цитиран от Ройтерс.
Близо две седмици след вота в южноамериканската държава, резултатът остава неясен, а твърденията за изборни измами предизвикаха протести и загриженост сред международната общност, отбелязва Ройтерс.
Официалните резултати показаха малка преднина от 1,6 процента за консервативния президент Хуан Орландо Ернандес пред кандидата на лявата опозиция Салвадор Насрала. Трибуналът за изборите обаче не е обявил победител.
Сутринта след вота, при преброени малко над половината от гласовете, трибуналът обяви, че води Насрала. След това обаче в продължение на 36 часа нямаше нова информация, а когато такава се появи, преднината на Насрала започна бързо да се топи.
Председателят на трибунала Дейвид Матаморос се срещна в четвъртък с високопоставен американски дипломат и с представителя на страната в Организацията на американските държави. След срещата Матаморос заяви, че ще бъдат преброени повторно гласовете от 4 753 избирателни урни, които са пристигнали след 36-часовата пауза, и за които опозицията твърди, че са манипулирани, БТА

Тагове: ;