Решението на президента на САЩ Доналда Тръмп да спази предизборното си обещание и да признае Ерусалим за столица на Израел, а също да пренесе американското посолство от Тел Авив в Ерусалим  — това е «дипломатически вандализъм».
Най-любопитното е, че вероятно никой няма да получи от това никакви изгода и никой няма интерес да има мир — дори самият Тръмп, пише  Financial Times.
Тръмп обедини почти всички срещу себе си, включително своите най-близки съюзници, изразявайки негодувание срещу мюсюлманите, разяри екстремистите и — не за първи път — представи САЩ в не най-добрата светлина в света.
Той също не много добре се справи и с интересите на Израел, макар някои израелци да не се съгласят с това, пише изданието.
Турция заплаши да скъса отношенията си с Израел.
Представителят на Палестинската автономия Саеб Ерекат заяви, че, ако САЩ вземат това решение, той ще свали от себе си ангажимента «на всяка цена и при каквато и да е инициатива да бъде постигнат справедлив мир».
Ислямистката групировка «Хамас» заплаши да запали ново въстание.
Кралят на Йордания Абдулла II предупреди, че признаването на Ерусалим за израелска столица ще помогне на терористите и ще позволи «те да разпространяват своята идеология», пише британското издание.
 Нещо повече, независимо от всички думи, че той няма да заеме позиция по въпроса за окончателния статус на града, Тръмп вероятно вече е определил своите собствени планове по сключване на споразумението между Израел и палестинците, разрешавайки един от «най-взривоопасните въпроси» в полза на Израел.
Странно е, че Тръмп, който се гордее с това, че той е «недостижим специалист по сделките», «разкри тези си карти» преди началото на преговорите», отбелязва Financial Times.
Решението на Тръмп «усложнява живота»  и на Саудитска Арабия, която Тръмп избра в качеството на свой събеседник в региона.
Саудитска Арабия, която играе съвсем не последна роля в развитието на последните мирни планове на САЩ, също е категорично против признаването на Ерусалим за столица на Израел, защото кралят на Саудитска Арабия е самопровъзгласил се лидер на мюсюлманите-сунити, а джамията Ел Акса в Ерусалим се счита за третото най-свещено място за мюсюлманите след джамията в Мека и Медина.
Заемайки страна по въпроса, който има ключово значение в израелско-палестинския конфликт, Тръмп подрони всякаква увереност в това, че Вашингтон може наистина да действа като «честен посредник».
Статусът на Ерусалим винаги е бил «бомба със забавено действие», а сега президентът на САЩ «запали фитила», пише  Financial Times.
Петя Паликрушева

Източник: https://www.ft.com/content/17db46fc-da79-11e7-a039-c64b1c09b482

Тагове: ; ; ; ; ;