Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди с президента на Русия Владимир Путин намеренията на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел.

Това той заяви преди визитата си в Гърция.

«Днес вечерта и утре сутринта ще проведа преговори с Римския Папа, а също ще проведа преговори с господин Путин. Ерусалим касае не само мюсюлманите, но и християните», каза той в ефира на турския телевизионен канал  Haber.

Решението на Тръмп за признаването на Ерусалим за столица на Израел бе осъдено от МВнР на Турция.

«Осъждаме безотговорните изявления на администрацията на САЩ за признаването на Ерусалим за столица на Израел.

Това решение, което ще бъде взето, ще има негативни последствия за света и стабилността в региона, съпроводено е с рисковете от пълната загуба на мира.

Призоваваме администрацията на САЩ да преразгледат това погрешно решение, което може да доведе до крайно негативни последствия», се казва в изявлението на турското МВнР.

Ердоган също инициира свикването на извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество и съвещание на главите на МВнР на страните, влизащи в организацията, което трябва да се състои в Истанбул на 13 декември.

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ако САЩ признаят Ерусалим за столица на Израел, то това ще бъде в полза на терористите.

Това съобщава Daily Sabah.

Даденото изявление главата на Турция направи по време на съвместната си пресконференция с краля на Йордания Абдулла II, който беше на официална визита в Анкара.

«Трябва да се избегнат стъпките, които ще доведат до промяна на статуса на Ерусалим. Такива стъпки само помагат на терористите», заяви Ердоган.

По-рано Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп на 6 декември официално ще обяви за признаването на Ерусалим за столица на Израел и ще се разпореди там да бъде прехвърлено американското посолство.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;