8 декември 2017-Нюз Фронт.

Арабският разкритикува решението на САЩ по Йерусалим.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнесе решение по признаването на Йерусалим за столица на Израел. Вчера. Изведнъж така.

 

Озарението от въпросната стъпка, не би трябвало да разклати опитите за мирно разрешаване на конфликта между Израел и Палестина, над който работят неуморно САЩ. Те успяват на много места, да свършат много работа.

Обаче, веднага след заявлението на американския президент в Палестина хиляди излязоха на протестни демонстрации срещу решението. Как може да знае Тръмп, че там хората имат различно мнение от неговото.

В знак на протест срещу решението на САЩ по Йерусалим палестинците изгасиха светлините на новогодишната елха пред храма на Рождество във Витлеем, където според преданието се е родил Исус Христос.

И докато Тръмп си мисли, че с въпросната стъпка прави добро дело, главата на палестинската администрация заяви, че решението на САЩ може да бъде разчетено като отказ от сътрудничество в близкоизточният мирен процес.

 

Израел от своя страна, с радост подкрепи приетото решение и даже предложи на САЩ помощ в пренасянето на посолството от Тел-Авив в Йерусалим. Разбира се, какво по-важно от това в днешната геополитическа обстановка.

Външно министерство на Сирия осъди решението на президента на САЩ Доналд Тръмп по признаването на Йерусалим за столица на Израел, и идеята за пренасянето на посолство там.

Източник от министерството заяви, че това е своего рода кулминация на престъплението по захвата на Палестина и изгнанието на палестинския народ. Също според източника, действията на администрацията на САЩ показват пренебрежителното отношение на САЩ към международното право.

Може би, обхванат от новогодишно настроение Доналд Тръмп е решил, че може да влезе е образа на добрия старец и да постави всичко на мястото му- тук столица, там демокрация, тоест, да научи хората как трябва да живеят според него. И според САЩ. Защото навярно той знае как е правилно. Или поне така си мисли. Или даже е сигурен. И много иска да е така. Властелинът на столиците…Как само се е сетил именно сега, да подари Йерусалим за столица на Израел- щедър жест, по американски.

Интересно, кой още какви американски подаръци ще получи?

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;