Лидерът на полестинското движение ХАМАС Исмаил Хания призова за нова арабска «интифада» след решението на САЩ за Ерусалим.

Той обяви петък за «ден на гнева» и въстание срещу Израел под лозунга «свобода за Ерусалим и Западния бряг».

Хания заяви, че градът остава обединена столица на цяла Палестина.

Лидерът на ХАМАС призова арабските страни да скъсат сътрудничеството си с Вашингтон и заяви, че Доналд Тръмп ще съжалява за своето решение.
Президентът на САЩ по-рано обяви, че ще признае Ерусалим за столица на Израел и подписа документ за прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в този град.
Израел нарича Ерусалим своя «единна и неделима» столица, включително неговите източни райони и историческия център, които бяха завзети по време на Шестдневната война през 1967 година.

Световната общност не признава израелския суверенитет над града и счита неговия статус за една от основните проблеми в близкоизточния конфликт, който трябва да се реши на базата на споразумение с палестинците, претендиращи за източната част на Ерусалим.По-рано световните медии съобщиха мнението на екс-генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която каза, че  историческото наследство на Йерусалим в равна степен принадлежи на евреите, християните, мюсюлманите, недопустимо е то да се разделя между религиозните общини. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

«Както многократно съм казвала и неотдавна повторих по време на 40-та сесия на Комитета за световно наследство, Йерусалим е свещен град за три монотеистични религии — юдаизма, християнството и исляма. Именно в знак на признание на това изключително многообразие на културното и религиозно съжителство Йерусалим бе внесен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО», — отбеляза Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви още в близкото минало, че «наследството на Йерусалим е неделимо, всяка от общностите има правото на признаване на нейната история и връзки с града».

«Да се отричат, скриват или зачертават от паметта каквито и да било юдейски, християнски или мюсюлмански традиции би означавало да се подкопае целостта на обекта и да се върви в разрез с основанията за включването на дадения обект в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО», убедена е Бокова.

Споменавайки за рязката реакция на Израел по последните решения на ЮНЕСКО за Йерусалим, Бокова призова всички страни да запазят самообладание и да се въздържат от демарши, съхранявайки привързаността си към основополагащите принципи на организацията, «създадена за диалог и търсене на мирни решения».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;