Преди броени дни най-новият руски изтребител  Су-57 (Т-50) извърши първия си полет с двигател ново поколение. Това съобщи пресслужбата на Държавната корпорация  «Ростех».

Съобщава се, че самолетът е получил силова установка от пето поколение, разработка на Обединената двигателостроителна корпорация ОДК

Както се отбелязва, полетът е продължил 17 минути и е преминал в нормален режим в пълно съответсвие с условията на задачата.

Както счита министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров, успешният полет с новия двигател пето поколение е доказателство за високия потенциал на руското авиостроене, способно да създава високоинтелектуални лидерски системи на световно равнище.

Струва си да отбележим, че по-рано Су-56 летеше с междинния двигател  АЛ-41Ф1.

Това е авиационен турбореактивен двуконтурен двигател с форсажна камера и управляем вектор на тягата, производство на ОДК.

По своята конструкция той е аналогичен на двигателя на изтребителя Су-35С.

Едновременно с това в рамките на програмата за създаването на изтребителя от пето поколение преминаха изпитанията на двигателя под условното наименование «изделие 30».

В сравнение с АЛ-41Ф1 тягата на новия е увеличена до  17,5-19,5 тона, повишена е топлинната ефективност…

Към основните характеристики на  «изделие 30» може да се добави новият вентилатор, напълно пропрофилираният компресор, а също най-новата, напълно цифровизирана система на управление.

Истребитель Т-50-1 ПАК ФАПо-рано Министерството на отбраната на Русия публикува видео, в което за първи път се демонстрират уникални кадри от въздушни снимки на най-новия изтребител пето поколение Т-50.

Във видеото са използвани въздушни снимки от палубния изтребител МиГ-29КУБ, от учебно-бойния самолет Як-130, от най-новия изтребител Су-35С, от палубния изтребител Су-33, стратегически бомбардировач Ту-95, а също от полетите на авиационните групи за висш пилотаж «Стражи» и «Русские витязи».

Видеоснимките на най-новите изтребители Т-50, Су35 и МиГ-29КУБ са направени тази година в южна Русия  от рампата на военно-транспортния самолет Ан-12 от въздушния оператор Павел Новиков.

В момента в Русия се провеждат изпитанията на изтребителя от пето поколение ПАК ФА (също известен като Т-50), който за първи път полетя във въздуха през 2010 година. Завършването на държавните изпитания бе планирано за 2016 година, през 2018 година започва серийното производство на самолетите за руската армия.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;