Днес държавният глава Румен Радев се срещна последователно с президента на Косово и на Черна гора — Хашим Тачи и Филип Вуянович на «Дондуков» 2, съобщиха от прессекретариата на президента. По време на разговорите българският президент е потвърдил готовността на България да предоставя подкрепа във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС.
И на двете срещи от страна на президента и събеседниците е бил поет ангажимент за партньорство в името на стабилността и развитието на региона по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и установяването на диалог и добросъседство на Балканите.
Хашим Тачи и Филип Вуянович са изразили благодарност за активната позиция на България за утвърждаването на европейската перспектива в Прищина и в Подгорица и за избора на Западните Балкани като ключов приоритет за българското Председателство през 2018 г.
По време на разговора с Хашим Тачи държавните глави на България и на Косово са се съгласили да вземат мерки за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети. Румен Радев също така е поставил въпроса за официалното признаване на българското малцинство в Косово.
Филип Вуянович и Румен Радев са изразили мнение, че всяка страна кандидат за членство в ЕС трябва да бъде оценявана индивидуално според постиженията си. Двамата президенти са изразили готовността на двете страни в най-кратък срок да бъдат задействани проекти за взаимна свързаност в сферата на енергетиката, инфраструктурата и цифровизацията. Между България и Черна гора също съществува голям потенциал за видимо засилване на търговско-икономическото сътрудничество, са отбелязали още държавните глави, БТА

Тагове: ; ;