Председателят на Националното бюро за контрол на срециалните разузнавателни средства Бойко Рашков не представи в парламента доклада за работата на бюрото през 2016-а, а «спомени и въображения». Тази теза разви пред Би ти ви Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и председател на правната комисия на Народното събрание. Кирилов обвини Рашков в «нечист опит за внушения» и попита къде били другите членове на комисията. «Ако някой е участвал в престъпна дейност, ще го подслушват», каза още Кирилов

«Това е негово (на Рашков, бел. ред.) институционално мнение, въпросът е защо не искаме да го чуем», контрира Крум Зарков от БСП.

От парламентараната трибуна в сряда Рашков обяви, че бюрото вече не може да гарантира на гражданите, че не са незаконно подслушвани. Прокуратурата не е разследвала стотици нарушения със СРС, Висшият съдебен съвет също нехае. Службите дават невярна информация на контролния орган. Съдии са издавали безобразни съдебни актове. Унищожават се секретни материали масово, а ДАНС не реагира.

ГЕРБ дадоха знак, че поведението на Рашков може да му струва и поста. Бюрото има още година мандат в този си състав.

Ние, в Бюрото вече не можем да гарантираме 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничения на правата им със СРС-та по една причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем.

Това каза в парламента Бойко Рашков, шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Депутатите обсъждат доклада на Бюрото. В пленарната зала дойдоха главният прокурор, вътрешният министър и шефове на служби.

Рашков каза, че бюрото не получава необходимото съдействие от страна на прокуратурата. По думите му има унищожаване на важни веществени доказателства, че има хиляди получени разрешения от съда за използване на СРС-та, но такива не са приложени, без да има обяснение защо.

По-рано се Бойко Рашков обяви, че има сериозни проблеми в прилагането на СРС и ако тези въпроси не бъдат поставени сега – в края на мандата на ръководството на Националното бюро за контрол над тях – те няма да бъдат поставени никога. Това обяви Рашков.

Той постави много проблеми. Започна с това, че през 2008 година България е била осъдена от Европейския съд за правата на човека заради прекомерна употреба на СРС. Тъкмо дейността на ръководената от него служба е допринесла да се промени тази опасна тенденция, подчерта Рашков: Смятам, че бяха възпрени, в известна степен, не на сто процента, онези, които имат склонност, имат такива, бих казал, тоталитарни нагласи да наблюдават хората за щяло и нещяло, казвам го съвсем отговорно.

Законовите промени, даващи повече правомощия на Специализирания наказателен съд, също носят проблеми, вместо да ги решават: С огромен брой дела, делата им стоят по коридорите. На практика даваме аргумент на колегите от Специализирания съд да кажат, че обемът е огромен и може да допусната някъде грешка.

Има проблеми между взаимодействието на Бюрото и ДАНС, призна Рашков. В исканията до съда за използване на СРС, по думите му, висяло невежество. И още един проблем: До 2013-а, когато бяха абсолютно секретни веществени доказателствени средства, и след този период в нашата страна са унищожавани веществени доказателствени средства, включително, подчертавам, със секретен характер.

От доклада става ясно, че най-активно в исканията за използване на СРС остава МВР – 56% от общия брой. За сметка на това близо два пъти са намалели исканията от страна на ДАНС. Най-често специални разузнавателни средства се използват, когато се разследват случаи на участие в организирана престъпна група или в наркотрафик.

Бюрото е образувало 88 преписки по искания за проверка дали е било регламентирано използване на специални разузнавателни средства. В пет случаи е установено нерегламентирано използване и хората са били уведомени. Бойко Рашков обясни, че е имало множество случаи, в които не се е взело решение хората, които са били следени и подслушвани, да бъдат информирани за това.

От ляво поставиха въпроса дали има политици, магистрати, журналисти, срещу които са били използвани нерегламентирани СРС-та. Бойко Рашков не даде директен отговор.

Славчо Велков, БСП: Дали има неправомерно установени случаи, случаи на неправомерно прилагане на СРС-та, не само подслушване, спрямо политици и магистрати? Дали сред онези, по които са прилагани СРС-та, политици, има хора, които в момента се намират в тази зала? Има ли от тях председатели на ПГ? Има ли от тях жени, другите съответно са мъже? Не виждам с какво бих нарушил условията за класифицираност на информацията, ако задам този въпрос.

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ако аз съм подслушван незаконно, не искам информацията за това да се разпространява на други парламентарни групи, за мен би било достатъчно да бъда аз уведомен. След почивката на депутатите се очаква коментар на главния прокурор и вътрешният министър да коментират изказването на Бойко Рашков/Из frognews.bg и други медии

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;