Натрапчивата идея, че Путин оказва решаващо влияние върху случващите се на Запад събития, постоянно се разпространява, вече не се ограничава в рамките на американската политическа класа.
Както пише National Review, първо се наложи мнението, че Путин по някакъв начин е извършил хакерска атака върху американските избори, а сега и в Британия се раздадоха подобни гласове. Говори се, че акаунтите на руските тролове в социалните мрежи по някаква причина превръщат в недействителни резултатите от всенародния референдум по въпроса за брекзита.
 Както пише авторът на статията, макар реалните опити на Русия да въздейства върху събитията да предизвикват тревога и на тях да трябва да се отговори подобаващо, не може да се обясни политическото брожение на Запад, защото е повече от абсурдно и глупаво да се твърди, че Русия манипулира западните средства за масова информация.
«Преувеличаването на путинските способности разпалват нашите политически разногласия и не само пренасочват нашите дебати, но и укрепват неговите позиции в Русия. Вярата във всепобеждаващото руско влияние е равна на игнорирането на реалните разногласия в нашите общества», пише авторът на статията.
Според него, критиците на Путин тайно му завиждат за това, че на него му приписват власт, сила, далновидност и ефективност.
В политиката на Запада в последните години е налице пряк конфликт между демокрацията и либерализма.
Изявленията за путинското влияние се превръщат в гореща тема тогава, когато резултатите от демократичното волеизявление опровергават историческата самоувереност на либералния ред, укрепил се след студената война — пример за това е брекзит и Тръмп.
По такъв начин, завършва  National Review, цялата тази истерия около Путин е своеобразно инфантилно бягство от действителността, към което прибягва побъркания либерален елит.
За нея това е най-добрият начин да се оправдае и да избяга с повърхностните обяснения по реалните и тревожни проблеми, които либералното ръководство от последното поколение остави в наследство на съвременното общество.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.nationalreview.com/article/454382/vladimir-putin-conspiracy-theorists-jealous-unchecked-authoritarian-power

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;