Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева заяви тази сутрин в предаването «Тази сутрин» по bTV, че страната ни ще влезе  в чакалнята на еврозоната другата година. .

«Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам да бъде взето много бързо, защото икономиката на Европейския съюз е в добро състояние, общата среда в България и Европа е позитивна», каза тя.

Георгиева добави още, че «от влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години».

Относно Шенген Кристалина Георгиева заяви, че България е готова, защото всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки.

«Доколкото разбирам те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година. Да стискаме палци това да се случи», посочи Георгиева.

Георгиева счита още, че има променени настроения, защото европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост. Това е не само заради брекзит, но и защото 10-те години криза ни сложиха обица на ухото – да не вземаме системата на солидарност като даденост.

По-рано социалните мрежи в страната избухнаха, защото ползватели откриха, че Кристалина Георгиева, наричана още Сталинка, се рекламира като персона, нямаща нищо общо с България.

В карето, с което набира последователи в Туитър, бившата еврокомисарка, сега фактор в Световната банка, крие българското си гражданство и произход и величаво се представя като “ европеец, гражданин на света “. Хвали се, че е била еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия, но крие коя страна е представяла в Брюксел.
За да прикрие корена си, тя премълчава и че е била предложена от българското правителство за генерален секретар на ООН – нещо, което всеки би следвало да изтъкне на първо място в биографията си.
Георгиева нямаше никакви шансове за ООН, но в последния момент правителството на Борисов я номинира, за да попречи на печелившата кандидатура на Ирина Бокова за най-високия световен пост.
След като успя да попречи на Бокова, Георгиева се измъкна от Европейската комисия и замина за Вашингтон.

Васил Василев

Тагове: ; ; ; ; ; ;