7 декември 2017-Нюз Фронт.

Бившият майор от Въоръжените сили на Украйна Юрий Батурин разказа как е бил унищожен MH17 в небето над Източна Украйна на 17 юли 2014 година. Откровенното интервю на бившият военнослужещ беше представено от телевизия « «Звезда».

Както съобщава изданието, Батурин към момента на крушението на пътническият самолет е заемал длъжността началник на командния пункт на войнска част А-215 от зенитно-ракетните войски под Харков, Украйна. В съдбоносния ден Батурин е следил за въздушната обстановка в региона. По негови думи, той лично е видял изчезването на Boeing от полезрението на радарите.

 

 

Майорът разказва и важен момент- полетите на пътнически самолети над зоната на боевете по някаква причина не са били забранени от Украйна. Затова летящите над Донбас самолети неволно са привличали вниманието.

 

» Внимание се обръщаше на всички самолети, прелитащи над зоната на бойните действия, следяха се всички самолети. А самолетът привлече внимание в момента, в който изчезна от радарите»,- заяви майорът.

 

 

Майор Юрий Батурин

 

По разказа на Батурин, няколко дни след крушението на самолета, пристигат военни, които бързо се захващат с пребазирането на техниката на 156 зенитно-ракетен пол в района на село Зарощенское.

Сред техниката, която са пребазирали военните тогава е бил  ЗРК «Бук».

Както пояснява украинския майор, съпоствяйки фактите той е разбрал, че самолетът е изчезнал от радарите именно » в зоната на действия на от зенитно управляема ракета зенитно-ракетен комплекс » Бук» в зоната на действия, в която влиза въпросто село. Той отбелязва, че за преместването на коланата военни са му разказали самите военни, които са били натоварени със задачата да превозят военната техника.

 

« Военните там са такива ( чука на дърво), откровенни. Разхождаш се с тях вечер, говорите си:-

«Момчета, как е, какво става, какво возите? Къде бяхте, какво видяхте, какво чухте?- Ами тук един » Бук» трябваше да превозим, превозихме го. 

Къде?- Там- О, интересно», разказва Батурин.

 

Както отбелязва «Звезда» показанията на Батарин съвпадат със сведенията, получени от компания

Алмаз-Антей.

Припомняме, че «Алмаз-Антей» провежда няколко експеримента по обстоятелствата на крушението на  MH17.

 

Всички те доказват, че ракетата е била пусната именно от страната на село Зарощенское, подконтролно на украинската армия, заявиха от концерна през септември 2016 година.

Освен това,  от концерна подчертават, че международната група по разследването на крушението не разполага с технически подтвърждения на своята версия.

От » Алмаз-Антей» напомниха, че именно на територията на селцето Зарощенское в момента на крушението на лайнера са били дислоцирани украински » Бук»-ове.

 

 

А разказът от свидел в лицето на улраинския майор е поредното потвърждение, че Украйна е причастна в свалянето на Боинга.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;