Западните Балкани никога до момента не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС. Това каза президентът на Косово Хашим Тачи по време на форум на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тачи благодари на българския министър-председател и на организаторите на форума от Световната банка, както и на останалите лидери от Западните Балкани.

„Като се има предвид какво се случва на Балканите и с всички тези пречки, с които се срещаме днес е факт, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС. Това ще помогне на нашата обща стабилност“, заяви Хашим Тачи.

„Всъщност ние заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект“, заяви той и допълни, че Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.

„В последно време Косово наистина работи за своята инфраструктура, свързвайки Прищина с останалите държави от Балканите, особено с Македония. Искам да подчертая, че свързаността с останалите държави от Балканския полуостров е също толкова важно за нас“, каза още президентът на Косово.

„Искам да кажа на всички правителства от Балканите, че нашите бюджети трябва да са насочени така, че за приоритет да имат една всеобща интеграция на страните от Западните Балкани“, заяви Хашим Тачи и добави, че държавите от региона имат нужда от това, както и останалите, които вече са членове на ЕС.

„Благодаря още веднъж на министър-председателя Борисов за тази покана и за това, което прави за Западните Балкани“, уточни Тачи.

Припомняме поредица от публикации от близкото минало относно връзките на Хашим Тачи с мафията.

А именно:

«Чешки и европейски полицейски експерти предупредиха, че парите на косовската и албанската мафия все по-често проникват в законните дейности, както и в областта на политиката и правосъдието в Чехия, писа белградският в. «Данас», като се позова на кореспонденция на агенция Бета от Прага. Анализатори смятат, че традиционните начини за пране на пари на албанската мафия се изчерпват и сега мафиотите търсят нови начини да инвестират изкараните милиарди, посочва БТА.

И още от 2010 година:

Косовският премиер Хашим Тачи е оглавявал мафиотска организация, която в края на 90-те години е извършвала убийства, побоища, трафик на органи и други престъпления, пише в проектодоклад на Съвета на Европа.
Документът беше публикуван вчера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Косовското правителство отхвърли доклада като неоснователен и клеветнически и заплаши, че ще предприеме законови и политически действиясрещу него.

Докладът, адресиран до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, беше публикуван ден, след като косовската избирателна комисия обяви, че в неделя партията на Тачи е спечелила първите избори след обявяването на независимостта  на младата балканска държава.
В него се има и обвинения към западните сили, че са били наясно и са премълчавали престъпленията на косовските мафиоти в края на 90-те години.

«Тачи и други членове на «Групата от Дреница» редовно са определяни като «ключови играчи» в докладите на разузнаването за мафиотските структури на организираната престъпност», гласи докладът на Дик Марти, специален представител на Съвета на Европа по законовите въпроси и човешките права.

«Открихме, че «Групата от Дреница» е имала за шеф, или ако използваме терминологията на организираните престъпни мрежи — за «бос» — известният политически деец и може би най-признатата по света личност от Армията за освобождение на Косово (АОК), Хашим Тачи», пише в доклада.

АОК водеше партизанска съпротива срещу сръбските сили по време на войната през 1998-1999 г., в която, след намесата на НАТО, Сърбия загуби контрола върху Косово.

Бившият главатар от АОК и по-късно премиер на Косово Агим Чеку заяви, че зад обвиненията срещу Хашим Тачи стои Белград.
«Всяко обвинение срещу АОК идва от Сърбия или нейните помощници. Не вярвам, че такива неща са се случвали. Това е просто опит да се очерни нашата война и нашата победа. Не вярвам, че в АОК е имало такива хора. Нямаме традиция да правим такива неща», заяви той.

Външният министър на Сърбия Вук Йеремич изрази съмнения за политическото бъдеще на премиера на Косово Хашим Тачи.

„Не знам какво бъдеще може да има този човек, ако се има предвид докладът за разследването на Съвета на Европа, който говори за негово участие в контрабанда на хероин и търговия на хора и човешки органи”, заяви Йеремич, цитиран от сръбския вестник «Блиц». 

Съветът на Европа е организация, защитаваща човешките права, със седалище в Страсбург и създадена през 1949 г., за да защитава демокрацията и върховенството на закона в страните членки.

Европейският съюз обяви, че е готов да проведе разследване на твърденията, че премиерът на Косово Хашим Тачи е участвал в трафик на органи и в други престъпления сред края на войната 1998-1999 година със Сърбия,  предаде АФП.

Тагове: ; ; ; ; ; ;