Според Белия дом, независимо от опитите на Русия да представи сирийския конфликт като затихващ, той може да се затегне и отново да се превърне в пълномащабна гражданска война, докато президентът Асад остава на власт, пише  Bloomberg.

Изявленията на привържениците на Асад за неговата победа са преждевремeнни, отбелязват трима представители на Белия дом, отговаряйки на въпросите на репортерите.

Чиновниците остават анонимни, за да имат възможност да споделят вътрешните представителни оценки за конфликта.

Те считат, че сирийската армия едва ли е способна да възстанови властта си на териториите, които е извоювала дори с военната подкрепа на Русия и Иран, а съюзниците на Асад няма да могат да си позволят разходите за възстановяването на страната.

Сирийският конфликт продължава 6.5 години. Той доведе до гибелта на над 400 000 човека и превърна милиони други в бежанци.

Сега този конфликт навлиза в нова фаза, в която дипломацията заема централно място, а бойните действия започват да затихват, пише изданието.

ИДИЛ е изтласкано от основните му огнища, сега двата съперничещи си един на друг блока, които се противопоставяха на терористите — съюзът на Асад, Русия и Иран и коалицията на САЩ — спорят по повод следвоенното регулиране на положението в Сирия.

Срещайки се с лидерите на Иран и Турция в Сочи, Путин заяви за наличието на реален шанс да се сложи край на войната и каза, че на бойците в Сирия е бил нанесен решаващ удар. Намесата на Русия във войната преди две години обърна ситуацията в Сирия в полза на Асад, пише изданието.

Путин има намерението да покани всички заинтересовани страни в конфликта в Сочи в началото на следващата година. В същото време преговорите на ООН в Женева бяха възобновени миналата седмица, макар до днес те да не донесоха големи резултати, продължава изданието.

Според американските чиновници, именно тези женевски преговори могат да доведат до стабилно регулиране в Сирия.

Другият процес, оглавяван от Русия, е лишен от смисъл, ако той не съдейства за постигането на тази цел, пише изданието.

Но от тяхна гледна точка, той изглежда като опит да се регулира ситуацията, за да се запази властта на Асад и да се принуди някой друг да плати за възстановяването на страната, отбелязва изданието.

Както твърдят представителите на Белия дом, недостатъкът на този подход е в това, че на Асад не му стигат сили и средства да контролира завръщащите се на територията на страната.

А неговите основни съюзници не могат да поемат разходите по възстановяването на Сирия, които ще струват няколко стотин милиарда долари.

Сирия при Асад ще си остане отрязана от световната икономика и ще бъде натоварена със санкциите на ООН, САЩ и ЕС.

Америка и нейните европейски съюзници сключиха споразумение, че никой не трябва да оказва международна подкрепа и да финансира възстановяването на страната при Асад, твърдят американски чиновници.

Въпросът за бъдещето на Асад затъмни проблемите около сирийските преговори и доведе до срив на последните в Женева.

САЩ, европейските и арабските партньори вече години настояват Асад да напусне властта.

Но подкрепата на Русия промени силите във войната в полза на сирийския президент. Коалицията, желаеща неговото напускане, се лиши от явните възможности да постигне целта си.

Бойните действие срещу ИДИЛ затихват, но някои части на САЩ  остават в региона, за да помогнат на кюрдите да укрепят позициите си. Те могат да помогнат да се намали влиянието на Иран. Вашингтон се стреми да попречи на Иран да се утвърди в Сирия и с това да създаде заплаха за съюзниците на САЩ.

Техният списък се оглавява от Израел, който заяви за готовността си да  употреби военни средства за борба с растящото влияние на Иран в съседната страна.

Миналата седмица Израел нанесе въздушен удар по военна база недалеко от Дамаск, съобщава  Bloomberg.
Петя Паликрушева

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-04/u-s-disputes-putin-s-claim-that-syrian-war-is-winding-down

Тагове: ; ; ; ; ; ;