Полицията в Швеция е разбила международна престъпна група за трафик на хора, която доставяла български просяци в Швеция, това съобщи местният вестник The Local, цитиран от «Фокус». Полицейската операция срещу се е провела при сътрудничеството на българските власти — в Крунубери и Калмар, както и на българска територия.

Задържани са четирима мъже и една жена по подозрение в участие в трафик на хора, пети мъж е арестуван за пране на пари. В България задържаните са двама мъже на възраст между 40 и 60 години, за които е издадена заповед за екстрадиция в Швеция. Българската полиция издирва още един мъж, за когото предстои да бъде издадена международна заповед за арест.

Операцията е започнала още през април, когато двама мъже са отвлекли българин във Векшьо и след това са го пребили. В рамките на следствените действия полицията е успяла да проследи престъпната мрежа до основата й във Векшьо и е установила, че тя доставя в страната българи, принуждавайки ги да просят. Общо 20 българи – мъже и жени, на възраст между 20 и 40 години, са станали жертва на трафикантите.

Тагове: ; ;