516565225

Видео: Бойно поле Земя – Райнхард Гелен, шпионинът на Хитлер

Автор: Петя Паликрушева-Иванова

 

 

 

 

 

 

 

Държавен преврат в Иран

Най-известен е първият мащабен преврат, операция «Аякс» през 1953 година, по време на която ЦРУ сваля демократично избрания лидер на Иран Мохамед Мосадех, възстановявайки самодържавния шах, който работи за западните нефтени интереси.

Тази операция, която ЦРУ провежда съвместно с британското разузнаване, в края довежда до ислямската революция през 1979 година и последващата криза с американските заложници.

В резултат на операция «Аякс» отношенията между САЩ и Иран и до днес остават напрегнати и враждебни.

ЦРУ е причината за свалянето на редица демократично избрани правителства:

от Гватемала през 1954 година и Конго пред 1960 г. до Доминиканската република през 1961 година, Южен Виетнам през 1963, Бразилия през 1964 и Чили през 1973 г.

На ЦРУ му трябваха лидери, които да изпълняват американските интереси, но в болшинството от случаите тези лидери са диктатори.

Това е само малък списък на страните, в които ЦРУ тайно се е опитало да управлява правителствата на суверенни държави.

Операция Paperclip 

Една от най-безпринципните и екзотични операции с използването на нацистки учени, както в САЩ, така и извън пределите, е за постигането на преимущество над СССР.

Както пише в книгата си автора на бестселъри на  The New York Times Анна Якобсен «Тайната операция за привличането на нацистки учени в Америка», целта на операцията Paperclip е била търсене и запазване на немското оръжие, в това число биологически и химически агенти, но американските сътрудници от научното разузнаване бързо разбрали, че самото оръжие явно не е достатъчно.

«Те решиха, че САЩ трябва да доведат самите нацистки учени в САЩ».

Така започва мисията по вербуването на най-добрите нацистки лекари, физици и химици, в това число Вернер фон Браун, който продължава разработката си на ракети, които в бъдеще изпращат човек на Луната.

В рецензиите на ЦРУ тази книга е високо оценена за историческата си достоверност.

Хенри Уолес, бившият вицепрезидент и търговски секретар, твърди, че идеите на учените ще помогнат да се пуснат нови граждански отрасли и да се създадат нови работни места.

Центърът на изстрелването на ракетите в Канаверал, щата Флорида, е оглавен от Курт Дебус, ярък нацист.

Генерал Рейнхард Гелен, бившият глава на нацистките разузнавателни операции срещу СССР, е нает от ЦРУ за управлението на  600-е бивши нацистки агенти в съветската зона на окупираната Германия.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;