Това е широко известната операция на ФБР под названието COINTELPRO за подриване на комунистическите движения в САЩ пред 1950-те години, антивоенните движения, движенията за граждански права и правата на чернокожите.

По закон ЦРУ няма право да действа вътре в страната срещу гражданите на САЩ.

Но, както твърдят специалистите, президентът Линдън Джонсън нарушил закона и поръчал на тогавашния ръководител на ЦРУ Ричард Хелмс активно да се намеси в тази операция.

Както пише журналистът от  The New York Times, лауреатът на наградата Пулицър, Тим Вайнер в своята книга«Наследство от пепел: Историята на ЦРУ»:

«През октомври 1967 година по време на първия крупен марш във Вашингтон срещу войната към протестиращите се присъединили първоначално аналитици от ЦРУ.

Президентът разглеждал протестиращите като врагове на държавата.

Той бил убеден, че движението за мир се контролира и финансира от Москва и Пекин.

Искал доказателства и заповядал на Ричард Хелмс да ги намери.

Хелмс напомнил на президента на САЩ, че ЦРУ има забрана да шпионира американци.

На което Джонсън отговорил:
«Прекрасно разбирам това. Нещото, което искам е следното: да се заемете с това и да направите всичко необходимо, за да проследите чуждестранните комунисти, които стоят зад тази нетърпима намеса в нашите вътрешни работи…».

В резултат ЦРУ провело вътрешна операция под кодовото име «Хаос» с продължителност почти седем години.

11 офицери от ЦРУ станали дългокоси хипита, изучили жаргона на «новите леви» и се внедрили в протестните групи в САЩ и в Европа.

Според Вайнер, агенцията съставила база данни — 300 000 имена на американски граждани и организации, а също обширни файлове със 7 200 граждани.

Агенцията работила при пълна секретност заедно с полицейския департамент по цяла Америка.

ЦРУ шпионирало всяка крупна миротворческа организация в страната, но така и не успяло да намери тяхната връзка с чуждестранни комунистически правителства.

(следва)

Петя Паликрушева

Антивоенен марш на ветераните от войната във Виетнам

 

Тагове: ; ; ; ; ;