Стотици бойци от ИДИЛ се възползваха от сделката, сключена с подкрепата на САЩ с кюрдските въстаници, за да избягат от Сирия, използвайки «контрабандни пътища» за навлизане в Европа, съобщава  The Times.
Някои от тях успяха открито да напуснат Рака, столицата на самопровъзгласения халифат, възползвайки се от споразумението, което целеше да се помогне на гражданите да избягат от града преди той да падне.
През октомври, когато Рака беше завзета от бойците на коалиционните сили, които бяха подкрепени от Запада, стотици хора, много от които бяха джихадисти, също се опитаха да напуснат града.
Оттогава десетки бойци бяха хванати при опита им  да пресекат границата  с Турция.
The Times интервюира един от арестуваните, 26-годишният Садам ал Хамади, който заяви, че от контрабандните пътища в Турция са се възползвали стоици бойци от ИДИЛ.
«За да се добера до Турция, аз се възползвах от движението на хората по време на сделката за евакуация. Така постъпиха много, половината от тях бяха бойци, другата половина — мирни граждани. Това е обикновен маршрут. Дори ако Отрядите за народната самоотбрана  (YPG) те хванат, ти ще бъдеш задържан за 10 или 15 дена, а след това ще те пуснат», съобщи Ал Хамади.
Според него, както отбелязва изданието, има страхове, че бойците от ИДИЛ, на които им е било позволено да напуснат Рака, сега се насочват обратно в Европа за извършването на терористични атаки.
Стотици бойци и техните семейства получиха позволение да напуснат Рака в рамките на споразумението, сключено с Демократичните сили на Сирия, когато сражението за града достигна своя пик.
СДС, в които челно място заемат кюрдските Отряди за народна самоотбрана, се превърнаха в главен наземен съюзник на оглавявана от САЩ коалиция, именно те извършиха щурма към Рака.
Първоначално коалицията заяви, че само членовете на семействата на бойците и някои местни бойци ще получат разрешение да влязат в автобусите, които тръгваха към контролираните от ИДИЛ територии в провинция Дейр ез Зор.
Но по-късо се появиха съобщения, че стотици бойци от ИДИЛ, в това число чуждестранни, са избягали с помощта на тези автобуси, вземайки със себе си оръжието.
Други, в това число Садам ал Хамади, са успели да се възползват от откритите пътища, за да напуснат района самостоятелно.
«Eвакуацията беше такава гръмка новина, че всички чухме за нея. Аз тръгнах на път точно по време на споразумението. Минах през няколко ферми и селища и се добрах до Мабидж, а след това и до Ар Раи. YPG нищо не ме попитаха».
Той е работил в имиграционния отдел в Рака и е избягал от редовете на ИДИЛ четири месеца преди падането на града.
Според него, споразумението за евакуация е предизвикало разкол сред ръководството на групировката в града — заемащите високи постове европейци и редица сирийци са били съгласни да тръгнат към споразумение, други — главно местни жители и араби  — искали да се бият до смърт.
Източник, близък до британското разузнаване, заяви, че напрежението между европейските страни по повод брекзита може да опрости връщането във Великобритания на чуждестранните джихадисти.
 «Великобритания е много разтревожена от бойците от ИДИЛ. Има опасения по повод това, че с нас ще се споделят разузнавателни данни не така бързо, както беше по-рано, поради неприязънта във връзка с брекзита.
А в ЕС заявяват, че Великобритания ще се наложи да излезе от Европол и механизмите за обмяна на разузнавателни данни», цитира изданието думите на анонимния си източник.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/world/surge-of-isis-fighters-set-to-hit-europe-turkey-warns-75tssb2kv

 

Тагове: ; ; ; ; ;