Бившият прессекретар на президента на СССР Михаил Горбачов Андрей Грачов представи в Париж новата си книга и сподели с френските журналисти възгледите си относно съвременното състояние на международните отношения, съобщава френското издание  La Croix.

Според Грачов, днес светът отново се намира на прага на студена война.

Това доказва, че подобна конфронтация и съперничество между великите държави е единственият ход на историята, а светът е само въздишка между два конфликта, уверен е руският експерт.

При това новото световно противопоставяне изглежда на Грачов много по-опасно от предишното.

Миналата студена война беше на базата на взаимния паритет между двете държави, което я правеше предсказуема и позволяваше да се очертаят червените линии, които не се пресичаха между страните, счита авторът на книгата.

Днес Русия е по-слаба, което я прави по-агресивна и по-малко предсказуема.

«Това е агресията на слабия в отговор на силния», счета съратникът на Горбачов.

 

«След разпада на СССР Западът се опита да управлява света, все едно дойде краят на историята, все едно светът ей сега и трябва да стане един голям Запад, все едно Китай, Русия и ислямският свят са обречени да се превърнат в младите братя на големия стар брат», твърди писателят.
Но и Русия, и САЩ след края на студената война се провалиха на изпитите: Русия не си взе изпита по свобода, а САЩ — изпита по победа.
«Горбачов се съгласи в едностранен порядък да спре съветската военна машина в името на вътрешнополотическите цели, но и за да разкъса порочния кръг на студената война», казва Грачов, добавяйки, че трансформацията на СССР е имала за цел да успокои Запада и света като цяло. — В замяна на това той очакваше, че СССР ще бъде приет в семейството. Но към него се отнесоха като към изгубил. На срещата на Голямата седморка в Лондон само Митеран го защитаваше. Буш цинично заяви, че няма да влага в нерентабилно дело».
Днес арена на студената война стана Украйна, където проамериканските сили заместиха проруските, уверен е експертът.
Много от тези, които извършиха тази революция, днес съжаляват за това, че не е достигнат компромис по пътя на преговорите.
Това би позволило да се избегне загубата на Крим и донбаския конфликт, твърди Грачов.
«Украйна и Русия приличат на сиамски близнаци, които е трудно да бъдат откъснати», отбелязва авторът на книгата.
Що се отнася до самата Русия, тя се стреми да се покаже равна на САЩ, имайки при това значително по-малко тегло на международната сцена, твърди бившият пресаташе на Горбачов.
Според него, присъединяването на Крим е било отговор на Русия за загубата на Украйна през 2014 година.
Това е било опит да се запази лицето и да се покаже, че Москва все още е способна да възстанови бившето си величие.
«Всъщност, това, което остана от бившето величие на СССР — това е ядреното оръжие», уверен е Грачов.
Путин  не е опасност за света, твърди руският експерт.
«Войната за него — това е продължение на вътрешната политика, но с други средства», твърди Грачов.
«Новото поколение играе на война все едно играе на видеоигра. Ние постоянно все едно се намираме само на няколко минути от откритието на огъня», твърди авторът на книгата.
Трагедията, според него, е в това, че главите на държавите не разговарят помежду си, защото са погълнати от собствените си вътрешни дела.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
 Източник: http://paris-international.blogs.la-croix.com/entre-les-etats-unis-et-la-russie-une-nouvelle-guerre-froide-tres-desequilibree/2017/12/04/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;