Доналд Тръмп в сряда има намерение официално да признае Ерусалим за столица на Израел, заяви високопоставен представител на Белия дом.
Според него, подобна стъпка е признание «както на историческата, така и на съвременната реалност».
Чиновникът счита, че Тръмп е обсъдил това решение с главите на близкоизточните държави, а също е получил подкрепата на чуждестранни лидери, занимаващи се с регулирането на палестинско-израелския конфликт.

От Белия дом подчертаха, че позицията по Ерусалим не променя политиката на САЩ по отношение границите на Израел.

«Президентът отново заявява статук-кво по въпроса за Храмовата планина», каза представител на американската администрация.Той добави, че президентът на САЩ гледа оптимистично на процеса на разрешаване на палестинско-израелския конфликт.

Очаква се, че американският лидер ще направи изявление в 21 часа. Тръмп ще обяви също за прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим
Израел назова решението на Тръм справедливо и исторически правилна стъпка. В същото време това намерение бе разкритикувано от лидерите на много арабски  страни, а Европейският съюз предупреди, че по такъв начин ще се нанесе вреда на усилията за решаването на близкоизточните проблеми.
Израел обяви Ерусалим за «единна и неделима» столица,включително неговите източни райони и историческия център, взети преди половин век от Йордания.
Световната общност не признава анексията и считат статус-кво на града за един от главните проблеми в близкоизточния конфликт.Всички чуждестранни посолства се намират в Тел Авив.
Конгресът на САЩ още през 1995 година прие закон за прехвърлянето на посолството от Тел Авив в Ерусалим.

Но поради спорния статус на града и чувствителните проблеми за решаване отношенията с арабско-мюсюлмански свят всички американски президенти, включително Тръмп, всяка половин година отлагат изпълнението на това решение.

>Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;