Според хората, които организираха посещението на Бойко Борисов в Саудитска Арабия, визитата била  историческа.  Нека бъдем реалисти, да видим всъщност какво се случи.

Първо, след почти 22 години, защото оттогава имаме дипломатически отношения с това кралство, вече има готовност да се открие посолство в столицата Рияд.

Саудитска Арабия има посолство в София от около година.

България работи на принципа на поддържане на баланс на отношенията между отделните фактори в Близкия Изток – характерно за страна от ЕС, която след по-малко от месец ще стане председател на Съвета на ЕС.

Визитата е историческа, но е закъсняла.

След Доналд Тръмп Бойко Борисов седна на една маса с краля на Саудитска Арабия, това казаха наблюдателите.

Арабите са сърдечни хора.

Особено, когато усетят, че срещу себе си имат искрен и лоялен събеседник.

Не бива толкова да надуваме фанфарите и да изпадаме в екзалтация, нека бъдем реалисти.

Същите посещения бяха организирани преди години от президента на Румъния, Виктор Орбан от Унгария и от Полша.

Танцът със саби, в който участва и Симеон Сакскобургготски предизвика най-много коментари.

Танцът се нарича арда, защото е част от арабския фолклор.

Той е характерна част от персийските племена, които са живели на Арабския полуостров.

Става въпрос за онези конници от провинция Наджд в централната част на страната, откъдето произлиза и самият крал Ал Сауд.

Тове е  нещо като присъединяване към конницата на краля основоположик, който е създател на съвременното кралство.

Да участваш в този танц е белег на лоялност и доверие към онези високопоставени гости, които те смятат за част от воинската група, създала самото кралство. Това е висша форма на доверие.

Бойто Борисов получи тази чест.

Да отбележим и друго – с крале в Саудитска Арабия, освен Борисов и Симеон, са се сращали и не малко български граждани.

Историята на нашите отношения не са от сега. Преди тази делегация да отиде в Рияд, имаше много сериозни стъпки от страна на българския бизнес в тази насока. Доста отдавна беше създаден българо-саудитски бизнес форум. Негов секретар беше покойният наш журналист Гасан Насър, който направи твърде много за развитето на тези отношения.

Първото посещение на български държавник в Саудитска Арабия направи Ивайло Калфин – вицепремиер и външен министър в кабинета на Станишев.

Но тогава саудитците  гледаха на България по този начин – ние бяхме държава член на ЕС само от една година.

Последваха посещение на Дипломатическия институт начело с Таня Михайлова – аз бях член на делегацията, на множество български специалиси, преподаватели, спортисти.

Има обаче нещо, което остана в сянката на това посещение.

България и Саудитска Арабия винаги са имали непрекъснато връзки чрез българските богомолци в Мека – ние имаме квота от неколкостотин български граждани, които ежегодно по време на хаджа отиват на поклонение там. И те са добре посрещани от краля.

Трябва да се отбележи, че програмата на българската делегация в Рияд беше много добре организирана и на най-високо равнище  — имаше петица министри, множество бизнесмени – вкл. шефа на Лукойл –България Валентин Златев, ръководители на агенции – сред тя и българското разузнаване и всеки отиде по своя програма да направи контакти с колегите си

При едно такова посещение най-важни са резултатите. За тях обаче ще трябва да изчакаме. Чуха се обещания за няколкостотин милиарда долара инвестиции в българската икономика.

Тук ще вметна какво казаха саудиите преди три години, когато група българи участвахме в международия семинар там.

Думите им бяха: “България е твърде малък пазар за Саудитска Арабия. Направете общ пазар с Румъния и това ще може да улесни много нашите инвестиции в различни сектори – като селско стопанство, туризъм, образование или промишленост”.

Тоест, съвместните фирми биха имали по-голям оборот и по-голям пазар – местен или за износ към трети страни.

Това от своя страна би довело и до много повече саудитски инвестиции.

Затова като всяка първоначална визита, анонсът логично е много силен и позитивен, но трябва да изчакаме да мине малко време и да се убедим, дали наистина тези стъпки ще бъдат реализирани.

Разбира се, първата е откриването на посолството в Рияд, което ще е част от българския национален интерес за развитие на отношенията с тази изключително влиятелна арабска държава, център на икономиката, на политиката, на сигурността и на религията.

Макар че последният сектор не беше въобще застъпен при посещението на нашата делегация.

Заради прословутата българска мнителност, веднага се появиха коментари, че една от целите на визитата ни е да договорим продажба на оръжие. И то в момент, когато от Брюксел заявиха, че ще наложат мораториум върху сделките с оръжие със саудитите.

Износът ни на оръжие трябва да бъде изключително прозрачен и строго регламентира.

Но и в тази област има битка за пазари – конкурети са ни Хърватска, Черна гора и Сърбия.

България е доста далече от първата десетка на страните, изнасящи оръжие.

Макар че в момента имаме повишен износ – около 1.2 милиарда долара, ние сме още много назад след челните страни.

Дори от една Украйна.

Има сериозни опасения, че Саудитска Арабия е страна, която изнася тероризъм, но трябва да се отбележи, че от 28 години – членки на ЕС, посолство в Рияд имат всички  с изключение на двете малки постюгославски републики – Хърватска и Словения, и трите прибалтийски поради липса на финансови средства, а и на интереси.

Всички останали държава имат много отдавна посолства.

Не бива да се забравя, че Рияд е център, който влияе не само в арабския свят, но и върху мюсюлманската общност в Европа.

А когато говорим за сигурност, трябва да имаме предвид, че България е с най-висок дял на ислямско население от всички държави в ЕС.

Саудитска Арабия има много големи успехи, включително в борбата със спящите клетки – преди на Ал Кайда, сега на ИДИЛ.

Те имат невероятни изследователски центрове, имат големи програми за социализация и ресоциализация на джихадисти – нещо като даване на втори шанс.

Това са знания и експертиза, която би могла да ни бъде полезна.

Има български граждани, коит са завършили саудитск религиозни висши училища.

И ако имаме спогодба и посолство в Рияд, саудитските власти щяха да ни предоставят пълна информация за личността на тези момчета, които се върнаха в България с непризнати дипломи.

Друго съмнение, което се поставя в публичното пространство след визитата ни там, бе, че саудитите може да поискат да изкупят земята ни.

Те наистиа нямат плодородна земя и внасят зърнените си култури от чужбина.

Нещо повече – практиката им е да купуват или наемат земя от държави, които биха могли да им я предоставят.

Страни, с които имат такива спогодби, са Украйна, Египет, Пакистан, Виетнам…

В Украйна например, огромна чат от земите не са собственост на саудитите, а са наети от тях – примерно за 50 или 70 години.

Българското правителство е това, което ще определи какви ще бъда взаимоотношенията  от полза на българската страна.

Саудитска Арабия  е огромен пазар. И още през 1989 г. нашата селскостопанска продукция – предимно агнета, се появяваше там контрабандно през турски и йордански посредници.

Ето един класически пример от скоро – от последната среща във Варна на четирима балкански лидери.

Тогава румънският колега на Борисов предложи на България и Румъния да изнасят агнета за Близкия Изток.

Българският кашкавал и сирене, пюрето – това бяха стоки, които навремето бяха много търсени там.

Особено в държави, с които ние имаме много активни икономически връзки – Ливан, Йордания, Сирия, Ирак.

Много са нещата, които биха могли да бъдат договорени.

Сега е важно да се види дали тези прекрасно анонсирани намерения ще бъдат реализирани.

Свидетели сме били на много подобни грандиозни посещения – и те исторически, но реализацията им винаги е била по-тежка и по-трудна част.

С оглед на прословутото българско съмнение, е логично някои наблюдатели да реагират на тезата: Пази се от данайците, дори, когато ти дават подаръци.

Дали са прави, времето ще покаже, но трябва да си дадем сметка, че Саудитска Арабия е държава, в която за първи  път влизаме в много добри контакти в секторите политика, икономика, финанси, енергетика, сигурност и религия.

Всичко това трябва да бъде внимателно анлизирано, за да се види каква ще бъде ползата за България през призмата на националните ни интереси.

А доколко те ще бъдат материализирани, ще покаже бъдещето, написа ТРУД.

Владимир Чуков

Тагове: ; ; ; ; ;