Бившият прессекретар на «сирийските демократични сили» (СДС) Тало Сило, който избяга в Турция, заяви, че Съединените щати са създали СДС като прикритие за въоръжаването на силите за самозащита на сирийските кюрди (YPG).

СДС — това е само име, прикритие. Нищо повече от това.

Всичко, включително заплатите си, ние получаваме от YPG …

Американците се опитваха да доставят оръжие на кюрдите. Обявяването за създаването на «Сирийските демократични сили» — това е само театрално представление.

Беше съобщено, че се обединяват различните етнически компоненти в Сирия, но това са само думи.

САЩ предадоха кюрдите и ПКК, «- това каза прессекретарят в интервю за агенция Anadolu.

Според него, въпреки декларацията за борба с тероризма, всъщност, американците и лидерите на СДС се занимават с прехвърлянето на терористи от ИДИЛ.

Сило добавя, че всички идеи за СДС са били дело на специалния пратеник на президента на САЩ Брет Макгърк, който по време на операция в Рака е предложил създаването на нова структура, наречена «арабската коалиция», а основната цел на този театър било получаването на оръжия.

«Именно така са били доставени големи количества оръжия, но с изключение на кюрдите, останалите — араби, тюркмени, асирийци — получавахме само стрелково оръжие.  Само името на коалицията имаше нещо арабско, нищо друго. Американците знаеха всичко, което се случва. Всичко беше направено със знанието на Вашингтон. Целият този театър имаше за цел да прикрие доставката на оръжие за ПКК», добавя Соло.

Според него, за американците няма значение къде точно се използват оръжията.

«Американските власти никога не са се интересували от този въпрос. Те дори вярваха на твърденията на  YPG, че оръжието е свършило и веднага изпращаха нова партида.

САЩ и без това вече знаеха, че арабите, тюркмените и асирийците не са част от това уравнението.

В периода на управлението на Обама подкрепата беше ограничена. След идването на Тръмп на власт подкрепата се промени, дори започнаха да изпращат бронирани автомобили»- допълни Соло.

Според него структурата на СДС се  управлява от Съединените щати, а изборът на ръководството на демократичните сили е само «театрално представление».

Сило назова още броя на «сирийските демократични сили» — според него това са 50 хиляди човека, мъже и жени, 70% от които са YPG и женското им крило.

«Бойците от YPG са само на думи част от СДС, всъщност те действат самостоятелно. СДС е само едно име, празна фраза», заключи той.

Турция смята силите за самоотбрана на сирийските кюрди за терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия, забранена в страната.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп по телефона увери турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, че е инструктирал да се спре доставката на американски оръжия на YPG.

Nes Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;