Пентагонът отказа да коментира съобщението на Министерството на отбраната на Русия за скорошното освобождение от терористите на територията на Сирия източно от река Ефрат, но уточни, че счита това в голямата си част за своя заслуга, а не за заслуга на Русия.

 

Дети, получившие гуманитарную помощь в квартале Алеппо. Архивное фото
«Сирийският режим и Русия не демонстрираха сериозен подход или ангажименти за разгрома на ИДИЛ. Те осъществиха само неголяма част от операцията срещу ИДИЛ.
Голяма част от територията, освободена в Ирак и Сирия, беше освободена, благодарение на усилията на глобалната коалиция и нейните партньори.
Глобалната коалиция ще продължи операциите в Сирия в подкрепа на местните сили по места, за да завърши разгрома на ИДИЛ и да стабилизира освободената територия, а това на свой ред ще позволи на сирийските бежанци и вътрешните преместени лица да се върнат в своите домове», каза представителят на Пентагона Ерик Пехон.
Бомбардировщик Ту-22М3 ВКС РФ. Архивное фото

За взаимодействието с отрядите на опълчението е създаден Обединен оперативен щаб, в неговия състав влизат руските военни и представителите на източните племена в Ефрат.

При това кюрдската страна е подчертала, че членовете на Комитета за Ефрат разглеждат източните райони на провинция Дей ез-Зор като неделима част от Сирия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;