С падането на Берлинската стена и обединението на Източна и Западна Германия помислихме, че историята на ГДР е завършила.

Но дори след 30 години жителите на бившата Германска демократична република изпитват носталгия по страната, която вече я няма.

Те купуват в интернет стоки, гледат тематични предавания по телевизията и дори си спретват вечеринки в стил ГДР.

Това явление вече има официален термин — «осталгия» (от немската дума  Ost — изток).

Феноменът тъга на източните немци по миналото стана предмет на изследване.

Какво не им достига на жителите на бившата ГДР в съвременна Германия?

 На снимката: Жители на Берлин около Берлинската стена.
Обединението на Германия след края на студената война е прието да се показва като успех. На първо място, защото обединението беше безкръвно.
Независимо от това, че смяната на властта през 1989-1990-те години дойде мирно, за източните немци това означаваше дълбоко сътресение и загуби.
Те се надяваха на по-добър живот, но върху тях  се стовариха безработицата, несигурността в утрешния ден, липсата на нормално представителство в политическия и обществен живот на страната, хората се чувстваха изгубени», разказва Томас Гросбьолтинг, съставител и редактор на книгата «ГДР: миролюбивата държава, четящата страна, спортната нация?».
 «Наложи се източните жители да се приспособяват, да се учат да живеят в обединена Германия. Трябваше да гарантират живота си вече по друг начин, да се държат по друг начин на работното място, системата на образование вече беше друга. На хората не им достигаше социална близост, отсъстваше обичайният път на развитие, на живот, с които гражданите на ГДР бяха приучени от детството си», казва експертът.
Показателно е това, че въпросът за идентификацията остава актуален и за младото поколение източни немци, които никога не са живели в ГДР.
Според допитванията от последните години, около 40 % от децата и младежите считат, че родината на техните родители е била по-демократична и справедлива държава, отколкото настоящата Германия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;