Списание Time трябва да назове президента на Русия Владимир Путин, президента на САЩ Доналд Тръмп и спецпрокурора Робърт Мюлн за «‘човек на годината».

«Тези хора са трима крупни играчи в битката за либералната демокрация в рамките на продължаващите атаки на Русия срещу нашите демократични системи и национално единство», обяснява журналистът Брент Будовский за  The Hill.

Според автора, Путин е «руски диктатор, който води агресивна война с използването на съвременни технологии срещу демокрациите в Америка и Европа».

Тръмп е президент, «който бе избран с помощта на Путин» и над когото е надвиснало разследване.

Мюлер е човек, който оглавява разследването по «атаките на Путин» върху Америка.

Той трябва да установи, били ли са замесени в тази «война на световете между амбициите на Путин и американската демокрация» някои граждани на САЩ.

Авторът си спомня прецедент, при който за «човек на годината» са били избиране едновременно двама: в пика на студената война през 1983 година  Time спира избори си както на президента Роналд Рейгън, така и на съветския лидер Юрий Андропов.

Според автора, реалната битка се води между Мюлер и Путин, защото целта на разследването се заключава в следното -да установи виновни ли са в юридически план някои съратници на Тръмп.

«Малко са тези събития, които имат такова влияние върху бъдещето на американската демокрация, както разследването на Мюлер по руското нападение над нашата демокрация», подчертава журналистът.

В същото време, докато вие четете тези редове, продължава авторът, във Вашингтон вървят слухове за това, «кой ще бъде следващият’, срещу когото ще бъдат предявени обвинения, а кой ще направи сделка със следствието.

«За щастие, 2017 година отива към края си, а списание  Time има твърде голям избор, кого да нарече човек на годината.

 Time може да спре избора си както на тези трима мъже, водещи епична битка за бъдещето на демокрацията…., така и на други достойни кандидати», заключава Будовский.

Петя Паликрушева

Източник: http://thehill.com/opinion/white-house/362549-mueller-putin-and-trump-should-be-times-persons-of-the-year

 

 

Тагове: ; ; ;