Германия падна в «капана» на главата на Кремъл Путин под името «Северен поток-2», заяви в интервю за Bild бившият генерален  секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Според него, разширяването на газопровода, вървящ по дъното на Балтийско море, ще доведе до «сериозни последици» за европейските съседи на Германия.

На Путин му трябва този проект, за да запази зависимостта на Европа от руския газ и да укрепи нейното влияние в центъра на ЕС, а също да лиши Украйна от парите от транзита на синьото гориво.

«На Украйна сега й трябват тези пари, за да извърши обръщането си към Европа», подчерта Расмусен.

Ако изграждането на «Северен поток-2» все пак бъде отменено, немските предприятия, които вече са вложили пари в проекта, не бива да разчитат на компенсация, продължи бившият генсек на НАТО.

«Тези предприятия са инвестирали парите си, но чудесно са разбирали рисковете. Разтревожените клиенти на тези компании си струва да се замислят над друг въпрос: защо те трябва да плащат за изграждането на газопровод, който не им трябва? Само за да угодят на Москва? «Северен поток-1″ и другите преминаващи през Източна Европа газопроводи са достатъчни, за да може без рискове да се задоволят нуждите на Германия от газ. Това просто е пиарски проект на Путин, който той иска да финансира за сметка на немските потребители», каза още Расмусен.

Според него, по тръбите на «Северен поток» «тече не само газ, но и руско влияние».

Той припомни, че Европа се опитва да се избави от газовата си зависимост от Русия, която Кремъл използва като «политическо оръжие».

В момента Русия обезпечава 34 % от нуждите на Европа от газ.

Със «Северен поток-2» тази процент ще се увеличи до 40 %.

В същото време ЕС харчи милиарди евро за диверсификация на енергоресурсите, а Германия с едно свое политическо решение зачертава всички тези старания, счита бившият генерален секретар на НАТО.

«Ако Германия покаже, че е готова да пожертва сигурността на своите съседи в името на търговските си интереси, по-късно тя ще бъде изненадана, ако другите страни постъпят по същия начин с нея. Ако Германия се откаже от проекта, тя ще изгуби в икономически план, затова пък ще придобие много в политически», сподели мнението си Расмусен.

Превод: Петя Паликрушева

Източник: http://www.bild.de/politik/inland/nord-stream-2/rasmussen-interview-deutsch-54045930.bild.html#remId=1540634452348618626


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;