Посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман в интервю за вестник  «Ведомости» заяви, че не счита отговорът на Москва на прогонването на руските дипломати от САЩ за симетричен.
«През декември миналата година от САЩ бяха прогонени 35 руски дипломати, а в замяна ние бяхме принудени да уволним 727 сътрудници. Аз оглавих посолството след това, считам това просто за трагедия»,  отбеляза посланикът.
На 29 декември бившият американски лидер Барак Обама подписа указ за въвеждането на нови санкции уж за намесата на Русия в изборите за президент на САЩ. Също беше обявено за изгонването от страната на 35 руски дипломати. Те имаха на разположение 72 часа, за да напуснат страната.
На 28 юли руското МВнР предложи на САЩ да съкрати броя на сътрудниците от американската дипломатическа мисия в Русия до 455 с цел изравняване броя на американските дипломати с броя на дипломатическия корпус на Русия в САЩ.
На 30 юли президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната трябва да бъде напусната от 755 човека от дипломатическата мисия на САЩ.

Тагове: ; ; ; ; ; ;