Представителите на промишления гигант  «Lafarge» са подложени на разследване по подозрение във «финансиране на терористите» в Сирия.

 

Трима високопоставени чиновници от френско-швейцарския промишлен гигант «Лафарж» бяха подложени на официално разследване по подозрение за «финансирането на терористични организации», това съобщават съдебните източници.

Френските прокурори проучват дейността на компанията в Сирия.

Скандалът се вихри около компанията  «LafargeHolcim», създадена след като френската организация  «Lafarge»  се обедини с швейцарската компания  «Holcim» пред 2015 година.

В документа се твърди, че «Лафарж» е платила на терористичната групировка «Ислямска държава» в периода 2013-2014 години за продължаване на операцията в северната част на Сирия.

Заводът, който се намира в северна Сирия, е бил основен канал за плащанията.

Фредерик Жолибуа, който заема поста директор на завода през 2014 година, е обвинен за финансирането на терористичната организация, в нарушаването на европейските правила, касаещи ембаргото върху сирийски нефт, това е заявил неговият адвокат Жан Рейнхарт.

 

Фредерик Жолибуа е признал, че неговият завод е извършил операция по закупуването на нефт от «неправителствена организация», в частност от кюрдски и ислямистки групи.

През 2011 година Европейският съюз въведе санкции по отношение импорта на сирийски нефт, а също по отношение инвестициите в енергетиката.

Предшественикът на Бруно Пешо и бившия директор по сигурността на концерна Жан-Клод Вейяру, също са имали за задача да финансират тероризма и да заплашват живота на други хора, това се казва в изявлението на съдебния източник.

Бруно Пешо, който  ръководи завода от 2008 година до 2014 година, е признал, че компанията е предоставила «някои» средства на «определени въоръжени групи», за да «подкрепи операциите».

«LafargeHolcim» е световен лидер в областта на строителните материали и един от най-крупните играчи в циментовата и бетонната промишленост.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;